¿Cuándo estará controlada la pandemia por coronavirus?
Una joven celebra el momento de su vacunación contra el coronavirus. / / ROBER SOLSONA (EUROPA PRESS)

El control de la pandèmia podria ser una realitat al març de 2022. Aquestes són les previsions que ha fet María Neira, directora del departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en declaracions a RAC1. Per a això matisa que la vacunació hauria de continuar amb el ritme actual i ser global.

La metgessa ha afirmat que “dos anys és un període que ens fixem i segurament serà un temps raonable. Si ens posem a vacunar a la velocitat que hem anat fins ara podríem veure fins i tot abans l’eixida d’aquesta situació tremenda”.

Juntament amb això, Neira ha volgut recordar que la pandèmia ha canviat moltes coses. “Hem d’aprofitar per a ser millors i no oblidar aquestes lliçons”, ha indicat. Així mateix, ha recalcat la necessitat de “revisar una mica les nostres maneres de consum, de producció i d’estil de vida perquè la nostra salut estiga molt més protegida”.

L’experta de l’OMS considera adequat també continuar la reobertura. Ha indicat que aquesta ha de ser sempre proporcional i seguint les mesures ja conegudes. D’aquesta forma la ventilació d’interiors i la distància es converteixen en elements fonamentals per a Neira.

LA TERCERA DOSI POT ESPERAR

La directora del departament de Salut Pública de l’OMS també ha assegurat que la tercera dosi ha d’esperar. “Hem demanat una espècie de moratòria, d’esperar com a mínim fins a l’any que ve” afirma l’experta. La falta d’evidències científiques sobre aquesta necessitat i la importància que les dosis arriben a tothom són els principals motius per a prendre aquesta decisió.

Neira ha volgut aclarir que no significa que no siga necessària per a certs grups. “Si després el virus és endèmic en un futur hi hauria uns grups vulnerables als quals es podria posar, però de moment posposem la tercera dosi fins que siga més equitativa”, ha matisat.

La mateixa opinió li mereix la vacunació a menors de 12 anys. De moment l’experta asturiana no la veu necessària i demana esperar que la volta al col·legi es complete.