Cuenta atrás para la reapertura de la Plaza de la Reina: así lucirá la nueva plaza peatonal

Les obres de la Plaça de la Reina estan a punt de finalitzar. Serà a la fi d’aquest mes de juliol quan els valencians puguen gaudir del seu nou disseny. L’objectiu de la reconstrucció ha sigut deixar una zona lliure de cotxes per al complet gaudi dels valencians.

Aquesta setmana, el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha donat a conèixer els “secrets” que s’amagarà la nova plaça. En la seua publicació fa esment a les més de 30 espècies autòctones del mediterrani que s’han plantat. A més, assegura que s’ha tingut en compte el clima sec de la ciutat ja que aquesta vegetació necessita poc reg. Així mateix, s’han trasplantat més de 115 arbres.

Aquesta vegetació està pensada per a proporcionar ombra tant als valencians com als turistes que s’acosten a passar el dia a la plaça. “Els acabem de plantar (arbres) i ara ha de passar uns mesos perquè tinguem encara més ombra“, explica el regidor de Mobilitat.

Entre les novetats de la renovada plaça s’inclou la instal·lació de banys públics. El regidor ha volgut aclarir que el disseny ha aconseguit integrar-los amb els elements de la resta del carrer per a no interferir en la seua nova imatge.

A més, Grezzi ha remarcat que “això és una plaça i no és un jardí” per això “es podran fer activitats de tota mena en aquesta esplanada”. Alguns dels esdeveniments confirmats són el tradicional Mercat de l’Escuraeta o el pas de l’Ofrena durant les festes falleres.

MÉS OMBRA EN LA NOVA PLAÇA DE LA REINA

Grezzi també ha destacat la gran quantitat d’espai per al descans dels visitants. En total seran més de 900 seients distribuïts per tota la Plaça de la Reina. Aquests estan fets amb la pedra calcària, la mateixa que s’ha utilitzat per als paviments.

Aquest material és al seu torn el que es va utilitzar per a construir la catedral, amb el que és una manera de respectar el disseny tradicional de la plaça. Així mateix, el color de la pedra ajudarà a reflectir el sol. D’aquesta manera s’evitarà que els seients estiguen calents i resulte agradable el descans.

Altres elements que ampliaran les zones d’ombra són les lones a manera de pèrgola que se situaran damunt del pàrquing. El motiu de comptar amb aquesta estructura en lloc d’una major vegetació és evitar humitats en els soterranis d’estacionament. Cal ressaltar que aquestes lones de tela seran estacionals, es muntaran a la primavera i es retiraran a la tardor.

LA NOVA ESTÀTUA DEL CENTRE DE VALÈNCIA

La Plaça de la Reina ha anat canviant amb el pas del temps però amb aquest disseny es pretén tornar a recordar el que algun dia va ser. Per això, s’han mantingut part de les vies del tren dels anys 70. Aquestes recorrien la plaça des del Miquelet fins al Ajuntament.

Finalment cal destacar la instal·lació d’una estàtua homenatge al famós arquitecte Rafel Guastavino. Aquest va residir en la mateixa plaça i va ser coneix per idear la famosa volta del metre de Nova York.