Ramón Sampedro postrado en la cama. / ABC

El dret a decidir la interrupció de la pròpia vida és la finalitat de la proposició de llei de l’eutanàsia impulsada pel Govern. El Congrés dels Diputats ha aprovat aquesta mesura que suposarà l’opció de «morir amb dignitat».

Encara que aquesta llei ha sigut fins ara una pràctica il·legal al nostre país, a Espanya ja han sigut diverses les persones que han optat per aquesta pràctica per a posar fi a la seua vida.

RAMÓN SAMPEDRO (1998)

És el defensor de l’eutanàsia més conegut a Espanya, el primer que la va reclamar davant els tribunals. La seua vida va donar motiu a una de les pel·lícules més famoses del cinema espanyol: ‘Mar Adentro‘. La cinta d’Alejandro Amenábar narrava la història d’aquest gallec que va quedar en estat tetraplégico després de colpejar-se en el mar amb unes roques. Des de llavors, va iniciar més de 25 anys de lluita amb els jutges per a demanar el dret a morir. Va ser en 1998 quan va ser enverinat amb cianur de potassi per la seua amiga Ramona Maneiro. Les faltes de proves van impedir que se l’acusarà. Set anys després, amb el delicte prescrit, va ser ella mateixa qui va confessar el succés.

Jorge León en su casa de Valladolid. / FOTO H. Sastre

JORGE LEÓN (2006)

53 anys és l’edat que tenia Jorge León, veí de Valladolid, quan va recórrer a l’eutanàsia. L’home era pentapléjico, és a dir, una tetraplegia on només es mou el coll i el cap. A més, es diferencia de l’altra que es necessita respiració assistida mitjançant un respirador. León va sol·licitar ajuda per a llevar-se la vida per Internet. Cercava a una persona que li administrara un sedant i li desconnectara mentre ell dormia. La seua mort va reobrir el debat de l’eutanàsia a Espanya i les investigacions no van aconseguir donar amb la persona que havia ajudat a la seua mort.

La francesa Madeleine Z. a Alacant.

MADELEINE Z. (2007)

La dona d’origen francès va decidir posar fi a la seua vida a Alacant en patir Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). Als seus 69 anys es va posar en contacte amb l’associació Dret a Morir Dignament i van anar dos dels seus voluntaris els qui el van ajudar. La dona va prendre gelat amb fàrmacs després d’un nadal, no va voler fer-ho abans per a no pertorbar les festes del seu fill i néts, morint un divendres 12 de gener.

Ángel Hernández i María José Carrasco. / EUROPA PRESS

MARÍA JOSÉ CARRASCO (2019)

El de María José és un dels casos més mediàtics d’Espanya. Després de tres dècades amb esclerosi múltiple, el seu marit, Ángel Hernández, li va subministrar una substància per a provocar la seua defunció i ajudar-la a morir. Això va succeir quan Carrasco havia complit els 61 anys i la seua malaltia era irreversible. Ella havia gravat un vídeo en el qual declarava la seua ferma decisió de morir i com va ser el posterior procés. Després d’això, la policia va procedir a la detenció del marit qui va confessar l’autoria del subministrament.