Quart de Poblet

Les Festes Majors, Patronals, Populars i de Moros i Cristians arranquen el primer divendres de setembre a Quart de Poblet, amb un programa d’activitats que se succeeixen durant quasi 24 hores fins a la nit del dia 10. No obstant açò, el cap de setmana del 16 de setembre s’organitza La Volta a Peu, una de les proves esportives més emblemàtiques del municipi, que enguany aconsegueix el seu 31ª edició. A més, durant aqueix mateix cap de setmana Quart celebrarà els festejos en honor a la Mare de Déu dels Dolors.

El programa es pot consultar en l’APP per a mòbils SonFiestas, en la pàgina web municipal www.quartdepoblet.org, en la pàgina de Facebook Ajuntament de Quart de Poblet i en el perfil de Twitter @quartdepoblet.

Com cada any, l’Ajuntament, les clavaries, les comissions de festes, l’Associació de Moros i Cristians i fins a 22 associacions culturals, esportives i juvenils han preparat un ampli i variat programa amb un total de 164 activitats, “en el qual s’uneixen tradició, devoció, cultura, esport i entreteniment. Cada veí i veïna pot trobar un espai per a divertir-se, ja que hi ha activitats per a tots els gustos, necessitats i edats”, explica l’alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez.

Enguany les festes tenen un valor afegit, ja que han sigut els i les joves de 16 a 30 anys de Quart els que han decidit a través d’una enquesta ciutadana, realitzada a l’abril, les principals novetats. Una d’elles és la macrodiscoteca Road Music Stage, situada a l’avinguda del Mediterrani, una zona allunyada del municipi que, a més, estarà fitada i amb seguretat. Aquest esdeveniment tindrà lloc els dies 2, 3, 8, 9, i 10 de setembre i començarà a les 2 hores de la matinada, excepte el dia 9 que donarà començament a les 3 hores. Com a colofó final a aqueixes cinc nits de música de la mà de dj’s de reconegut prestigi se celebrarà una Holi Run el dia 10 a les 9 hores del matí (des del nou Parc Recreatiu-Poliesportiu fins a la macrodiscoteca).

A més, l’Ajuntament ha llançat una campanya institucional sota el lema: “Si beus, fes-ho amb responsabilitat”, que estarà molt present en tots els actes, però especialment en la macrodiscoteca, la festa de les paelles i la Ruta Menja’t Quart. D’aquesta manera, des del consistori es vol trencar amb aqueixa falsa idea que la diversió va unida a prendre begudes alcohòliques. Per aquest motiu, en el tradicional carnestoltes previ a les paelles s’ha especificat la prohibició del consum d’alcohol per a qualsevol edat, ja que no es pot prendre en les vies públiques. A més, la Policia Local retirarà la beguda a qui incomplisca aquesta norma i farà controls d’alcoholèmia en els voltants dels actes on es preveja un major consum d’alcohol, com la macrodiscoteca, en la barra de la qual tampoc es vendrà aquest producte. Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament pretén que tothom disfrute al màxim i en harmonia, i així ho reflecteix el lema elegit en 2017: “Viu Quart en Festes!”.

El cartell de la campanya llueix ja en els punts d’informació municipal, al costat d’un altre que el reforça i convida a fer-nos reflexionar en reproduir una llista de revisió, en la qual figuren marcats els cinc punts que hem de complir: cuidar l’entorn i mantenir el poble net, conviure i respectar, ser respectuós amb el descans quan acaba la festa, millor desplaçar-se caminant i telefonar al 961536210 (Policia Local) en cas de necessitar ajuda.

L’alcaldessa, Carmen Martínez, destaca la participació i l’ajuda rebuda per part d’un grup de joves que, arran de la consulta, han volgut involucrar-se en l’organització dels actes perquè aquests siguen un èxit rotund. De fet, seran ells mateixos els que s’encarreguen de gestionar les preinscripcions i recollides de borses de color i samarretes per a participar en l’Holi Run els dies 1, 5, 7 i 8 de setembre, de 8 a 14 hores a la plaça de l’Ajuntament.

Continuant en l’àmbit de les festes “més joves”, perquè en realitat l’edat no és una barrera per a participar en els actes, l’1 de setembre, a les 23 hores, tindrà lloc la Mostra Rock en el parc de Sant Onofre amb actuacions de Filosofobia, Días sin Huella, Twelve i Malos Vicios.

I, finalment, a través del Consell de la Juventut i La Casa de la Joventut L’Amagatall, la festa de les paelles se celebrarà el dia 8 de setembre, de 19 a 24 hores, en l’aparcament públic del carrer de la Música i adjacents. Inscripcions prèvies a Quart Jove, de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, els dies 5, 6 i 7 de setembre. Aqueix mateix dia, a les 19 hores, tindrà lloc el tradicional carnestoltes, que començarà en el carrer Azorín i finalitzarà en el recinte de les paelles. Finalment, el dia 10 se celebrarà una nova edició de la ruta gastronòmica Menja’t Quart, de 10.30 a 20 hores, organitzada per Divina Comida i cofinançada pel Consell de la Joventut.

Una altra de les novetats d’enguany és la retransmissió en directe de les mascletaes, que es podran seguir en la pàgina web de l’Ajuntament i en els comptes de Twitter i Facebook institucionals.

Un dels plats forts del programa festiu de Quart de Poblet és, novament, l’oferta d’espectacles infantils, produïts per les millors companyies del sector. Tots es posen en escena en el parc de Sant Onofre a les 19 hores. El dia 2 es representarà “Hansel i Gretel”, a càrrec de la companyia Saga Produccions; el dia 3, “Gitest Jits”, de la mà de Nacho Diago i Producciones en la Luna; el dia “Alicia”, a càrrec també de Saga Producciones, i el dia 5, els jocs i balls de “Petiteses”, de la companyia Rodamons Teatre.

Pel que fa als espectacles per a adults, tots seran representats en el passeig al costat de la Biblioteca Municipal a les 23 hores. El 4 de setembre arriba una selecció de les millors escenes dels últims 25 anys dels espectacles de Yllana, amb el seu xou “Yllana”. El dia 5 el públic podrà embarcar-se en un somni gràcies a la fantasia i la màgia de “Hatta, las aventuras del sombrerero loco”, a càrrec de la companyia Dinamic. Finalment, el dia 6 arriba a Quart l’essència de Cafè-Teatre amb el monologuista Óscar Tramoyeres i el mentalista Javier Botía.

Finalment, per als nostàlgics i les nostàlgiques es dedicarà la nit del 7 de setembre, a partir de les 23.30 hores, a una de les millors bandes de pop-rock espanyoles, gràcies a l’actuació de “El Último Tributo”, que interpretarà els temes més emblemàtics del grup “El Último de la Fila” al parc de Sant Onofre. A més, el dia 8, a les 23.50 hores, en el passeig al costat de la Biblioteca Municipal, sonarà la millor música remember de les dècades dels 80 i els 90 de la mà de l’orquestra Apatxe i del dj quarter Víctor Pérez.

L’Ajuntament i l’associació Amigos de las Artes Plásticas han preparat per al dia 2 de setembre, a les 19.30 hores, la inauguració del festival Q-Art, amb l’exposició de les obres premiades i seleccionades i el lliurament de premis del XLVI Concurs d’Arts Plàstiques, que reuneix la modalitat de pintura, escultura i gravat. El festival té altres tres premis, que es lliuraran al llarg de setembre: el d’art urbà (dia 23), el de creació artística contemporània (dia 15) i el de pintura a l’aire lliure (dia 17).

D’altra banda, el consistori patrocina el XLVIII Festival de Bandes de Música, programat l’1 de setembre a les 23 hores en el passeig al costat de la Biblioteca Municipal, amb l’Agrupació Musical L’Amistat i la Societat Artístic-Musical de Picassent, així com la Nit Folketa amb Ramonets, el dia 7 a les 19 hores a la plaça de l’Església; i la Nit Folk amb el concert-ball de Morand Cajun Band i A Cadlera Coixa, el dia 9 a les 22.30 hores. Aquests dos últims esdeveniments són organitzats per l’Associació Cultural El Mussol, que celebra el 25 aniversari del festival de música i ball tradicional Una Nit Folk, al que es dedica una exposició que s’inaugura el 2 de setembre, a les 19 hores, a Quart Jove.

Pel que fa a les patronals, les clavaries han organitzat el Crit de Festes el dia 1 de setembre, a les 23 hores, a la plaça de l’Església. Aqueix mateix dia, a les 19.30 hores, les Clavariesas de la Mare de Déu de la Bona Mort celebren la seua cavalcada. La tradicional Passejà, acte més significatiu de les festes en honor a Sant Onofre, patró del municipi, serà el dia 2 a les 22.30 hores i és organitzada pels Clavaris de Sant Onofre. Els Clavaris de la Mare de Déu de la Llum organitzen els festejos a la patrona de Quart, que donaran començament amb la Nit de la Llum, el dia 4 a partir de les 24 hores. Per la seua banda, els Clavaris del Santíssim Crist dels Afligits realitzaran el dia 5 l’acte d’exaltació del Crist amb el tradicional acte de la Carxofa, a les 24.15 hores, a la plaça de l’Església. La processó en honor a sant Onofre serà el dia 3, en honor a la Mare de Déu de la Llum el dia 4, en honor del Crist dels Afligits el dia 5, i en honor a la Mare de Déu de la Bona Mort el dia 6.

Aquestes festes patronals s’uneixen a les populars, en les quals l’organització és a càrrec de les comissions de festes de Roger de Flor, Santa Cecilia, Barri Sant Onofre, Mare Nostrum i Primer de Maig. L’oferta és d’allò més variada, des de concursos i desfilades fins a actuacions musicals i nits temàtiques.

Són moltes més les associacions que contribueixen a l’organització d’esdeveniments durant les Festes Majors, com la d’Amigos de las Artes Plásticas que inaugura la seua exposició el 2 de setembre a les 20 hores en la seua seu de l’avinguda Blasco Ibáñez; també la de Bolilleras, que farà una demostració el 8 de setembre de 18:30 a 21 hores en la plaça del País Valencià; i la del Mussol, que impartirà cursos de danses els dies 8 i 9 de setembre.

L’Associació de Moros i Cristians ha preparat una nova edició de la festa que començarà amb el pregó i la disparada de 21 salves el 7 de setembre, a les 20.30 hores, en el passeig al costat de la Biblioteca Municipal i que continuarà el dia 8, a les 20 hores, amb l’alardo, estafeta, ambaixada i batalla mora. El dia 9, veïns i visitants gaudiran de l’espectacular desfilada dels bàndols moro i cristià, que recorrerà algunes dels principals carrers del municipi a partir de les 22.30 hores (l’eixida és des de l’avinguda Ramón y Cajal), i s’inaugurarà el mercat medieval al costat del pàrquing de la Biblioteca. Els festejos de Moros i Cristians acabaran el 10 de setembre amb la desfilada infantil des de l’ermita (12 hores) i l’alardo d’arcabucería, l’aliança cristiana i la representació de la batalla del Pla de Quart, que donarà començament en el final de la calle Padre Jesús Fernández i acabarà en el passeig al costat de la Biblioteca Municipal, on estarà situat el castell.

No podia faltar l’esport en aquestes festes, per la qual cosa l’Ajuntament també col·labora amb la Penya Ciclista de Quart per a l’organització de la Volta Ciclista el diumenge 3, a les 10 hores en el circuit de Coca-cola, i amb el Club de Pilota a Mà en el XXXVII Trofeu Xiquet de Quart de Galotxa, que es disputarà aqueix mateix dia, a les 17.30 hores en el carrer L’Amistat. La partida juvenil, Quart contra Montserrat, i la sènior, Quart contra Massalfassar. Jugaran Adrián, Monrabal I i Arcusa II.

A més, el consistori, juntament amb Quart per l’Esport i la Comissió de Festes de Primer de Maig, organitza una master Class de Fitnes, Pilates i Zumba el dia 4 de setembre, a les 19.30 hores, en el carrer Primer de Maig. Finalment, el dia 16, a les 18 hores, tindrà lloc la XXXI Volta a Peu de Quart de Poblet, amb eixida i meta en el carrer Azorín. L’Ajuntament col·labora amb el Club d’Atletisme i l’associació Qusiba per a organitzar aquest esdeveniment que, com altres anys, manté les proves inclusives i adaptades per a persones en cadira de rodes i també per a persones amb diversitat funcional intel·lectual, que podran córrer en la Mini Volta.