Hacienda

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que es reunirà dimarts que ve amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a qui demanarà “una solució” per a desbloquejar els lliuraments a compte del Govern d’Espanya a la Generalitat.

“Plantejarem al ministeri el que per a nosaltres és fonamental des de la perspectiva conjuntural, que és el compliment de la lliuraments a compte”, ha avançat el president, que ha considerat “absolutament necessari” el desbloqueig d’astes quantitats “per a garantir la tresoreria i el bon funcionament de les arques de la Generalitat”.

En aquest sentit, ha recordat que els lliuraments a compte són “recursos que els ciutadans de la Comunitat Valenciana ja han pagat i que ara han de tornar per a finançar el Pressupost de la Generalitat”, i ha emmarcat la reunió amb la responsable d’Hisenda en l’exigència d’un nou sistema de finançament autonòmic des de “el diàleg i la reivindicació”.

“És el que hem fet sempre, amb aquest Govern, amb l’anterior, i amb el qual vinga en el futur: reivindicació radical dels interessos dels valencians i, al mateix temps, proposició de diàleg i d’avanç en la negociació” d’un nou model de finançament autonòmic, ha assegurat. A més, ha anunciat que reclamarà davant Montero “la mensualitat que l’exministre Montoro va deixar sense abonar de l’IVA”.

“El problema valencià és el mateix ara, abans i demà”

Puig ha afirmat també que “el problema valencià és el mateix ara, abans i demà” i que, per això, la Generalitat “defensarà el mateix ara, abans i demà”, amb “rotunditat”, per a resoldre-ho.

“Davant el nou Govern d’Espanya, la Generalitat tindrà un posicionament clar sobre la defensa d’un sistema just de finançament”, ha destacat el cap del Consell, que ha subratllat la necessitat d’aconseguir unes inversions justes i el reconeixement del deute històric.

Així mateix, ha subratllat que les “conseqüències que no s’hagen aprovat els Pressupostos Generals de l’Estat” no repercutiran en cap cas en les partides relacionades amb els drets socials ni en els serveis públics fonamentals.

“El Consell de la Generalitat i el seu president garanteixen absolutament els drets socials dels valencians; no hi haurà cap retallada en els interessos generals dels drets dels valencians”, ha afirmat.

Cridada a la cohesió

El president ha destacat el treball realitzat en els últims anys per a avançar en la consecució d’un nou sistema de finançament autonòmic i ha apel·lat a la cohesió entre els diferents grups polítics en favor del “interès general” de la ciutadania valenciana.

“En aquests anys hem aconseguit cohesió interna i visibilització a Espanya que la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada”, ha assenyalat Puig, que ha considerat que, de cara al futur, s’ha de treballar per “no perdre la cohesió”.

El titular del Consell s’ha referit també a la necessitat d’una reforma àmplia del sistema de finançament autonòmic, que incloga també una reforma fiscal. “Hem de treballar a posar fi al que estem patint pel ‘dúmping’ fiscal que existeix a Espanya”, ha reivindicat Puig, que ha considerat que “no pot passar desapercebuda” l’actitud de la Comunitat Autònoma de Madrid.