Puçol alumbrado

Puçol comença en el centre antic la modernització de l’enllumenat públic, que permetrà reduir el consum elèctric en més d’un 60%

Durant les obres de millora en l’enllumenat públic de Puçol s’adaptaran més de 200 fanals del nucli antic i d’altres punts de la població amb plaques d’il·luminació LED, al mateix temps que se substituiran els suports deteriorats, amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat ambiental en el municipi, així com de reduir el consum elèctric en més d’un 60%. Paral·lelament, s’ampliaran els punts de llum amb fanals solars en l’entrada als túnels del camí Fondo. Esta actuació compta amb un pressupost proper a 60.000 euros, la realitza Gomintec S.L. i s’executarà entre la segona quinzena de maig i juny.

El condicionament ha començat amb la substitució del bloc òptic per plaques LED fabricades a mida en els fanals de la zona del barri antic. La intervenció continuarà amb una segona fase en la qual s’adequaran les lluminàries del barri del Palau i l’entorn de l’església dels Sants Joans. Alhora, es substituiran i s’ampliaran els punts de llum en el jardí exterior de l’antiga muralla, l’entrada als túnels del camí Fondo i els parcs canins dels carrers de la Serra de Carrasqueta i del Riu Turia.

«És una aposta per la sostenibilitat ambiental i l’eficiència energètica; ja que, en l’actualitat, l’Ajuntament de Puçol destina cada any 700.000 euros al pagament de l’enllumenat públic i el consum en edificis municipals», apunta Xavier Alcácer, regidor a càrrec de l’enllumenat públic. «Els llums LED reduïxen el consum elèctric entre el 60% i el 80%, amb la consegüent reducció d’emissions de CO2 durant la producció d’energia».

«A curt termini, el següent pas se centrarà en la substitució progressiva de fanals que, per la seua tipologia, produïxen una elevada contaminació lumínica», cosa que ja havia sol·licitat el veïnat en els pressupostos participatius. El regidor posa l’accent que els ajuntaments han de liderar les polítiques de canvi en favor de la sostenibilitat i el consum responsable, «però és la ciutadania la que marca la diferència amb xicotets gestos».

Estos plantejaments estan en sintonia amb les finalitats del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia, del qual el nostre municipi forma part des de 2016. Es tracta d’un moviment europeu que pretén reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de 2030. Ja són 6.500 municipis europeus els que s’han sumat al pacte; entre ells, 1.500 espanyols.

«Encara que els objectius del Pacte d’Alcaldies són ambiciosos, tot gran projecte comença adoptant mesures concretes. En este cas, hem començat pel barri antic, perquè feia 25 anys que no es duien a terme actuacions en el seu enllumenat públic», explica l’alcaldessa, Lola Sánchez. «A més, com que és la primera actuació, ens servirà per a avaluar el percentatge real de consum i continuar aplicant el pla en la resta del terme municipal amb dades contrastades».