Carlos Huertas és un jove veí de Puçol que, als seus 25 anys i amb un 65% de discapacitat, s’ha proclamat campió autonòmic en la primera Lliga Valenciana de Parakarate, per la qual cosa el 24 de març acudeix a Sevilla al Campionat d’Espanya. Després de 21 anys entrenant i aprenent amb el seu mestre Pepe Claramunt, ara és monitor, coach i aspira a representar a Espanya en les Olimpíades de 2020 a Tòquio.
Fins a 2017, Carlos Huertas havia guanyat l’autonòmic en les categories aleví i infantil, però competint en la lliga normal. El passat any, amb la creació de la Lliga de Parakarate amb quatre categories (cadira de rodes, discapacitat física, discapacitat intel·lectual i ceguesa) comença una nova etapa a nivell esportiu.
Perquè l’esport per a ell ho és tot, com explica el seu inseparable entrenador Pepe Claramunt: «va arribar al gimnàs Kodama amb quatre anys i des de llavors hem estat progressant gràcies a l’esport, ja que en aquella època era incapaç fins i tot de saltar amb els dos peus junts».
Un progrés en el qual el 65% de la seua deficiència intel·lectual no ha sigut un impediment per a obtenir en tres ocasions el campionat autonòmic, però no solament en la competició es pot observar el seu creixement personal: «Carlos és 2º Dan de karate, té la titulació de monitor i també és coach oficial, és a dir, és un mestre que ajuda als competidors. Ara com ara, és el màxim al que pot aspirar en aquest camp».
Uns mèrits esportius i humans que podrien portar a la Federació Valenciana a fer-li un homenatge, assegura el seu professor, que a més és mestre nacional i està segur que la seua trajectòria pot donar un gran salt ara que competeix en una categoria específica, gràcies a la creació dels campionats de parakárate: «el nacional de Sevilla, el 24 de març, és la porta d’entrada per a saber si pot arribar a les Olimpíades… i jo crec que ho va a aconseguir».
Precisament Pepe també ha donat un gir a la seua trajectòria en els últims mesos: després de 40 anys dirigint el gimnàs Kodama, ara s’ha retirat a un lloc més xicotet, el Zen Kodama, per a centrar-se només a crear una escola de karate, ioga, pilates i classes personals: «Gràcies a l’exemple de Carlos, vull organitzar classes per a alumnes amb algun tipus de discapacitat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Puçol i la Federació Valenciana, i dedicar-me sobretot a l’ensenyament».