pactos
GRAFCVA5094. VALENCIA, 27/05/2019.-El presidente de la Generalitat en funciones y secretario general del PSPV, Ximo Puig (c) , ha presidido la Comisión Ejecutiva Nacional del partido en la que se analiza los resultados de la elecciones locales y europeas del pasado 26 de Mayo.EFE/ Manuel Bruque

La batalla per l’alcaldia d’Alacant no ha fet més que començar i és Ciutadans qui té la clau de la governabilitat. El partit liderat per Mari Carmen Sánchez en la capital alacantina ha anunciat que seguiran les decisions adoptades des de la direcció nacional i és que la formació d’Albert Rivera ha creat un comitè de pactes que serà crucial per a la conformació dels nous governs municipals.

Cal recordar que en les eleccions d’aquest 26 de maig el consistori alacantí va quedar repartit de la següent manera: 9 regidors del PP, 9 PSOE, 5 Ciutadans, 2 Unides Podem, 2 Compromís i 2 Vox. Per a aconseguir la majoria absoluta (15) el Partit Popular hauria de pactar amb Ciutadans i Vox repetint així el cas d’Andalusia. No obstant això, ara el PSOE ha tendit la mà al grup de Mari Carmen Sánchez a canvi de rebre el seu suport en la Diputació d’Alacant que fins al moment liderava César Sánchez (PP).

Resultats de la ciutat d’Alacant en la jornada electoral del 26-M.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, s’ha pronunciat sobre aquest tema esta setmana: “Volem que quede ben clar que l’extrema dreta no ha de condicionar la nova Alcaldia d’Alacant i des d’aqueixa perspectiva creem que hi ha una majoria que es pot articular que pot ser capaç de donar estabilitat a la ciutat”, al mateix temps que ha assegurat que “si de debò hi ha algú en Ciutadans que té un esperit profundament democràtic no pot abraçar a l’extrema dreta”.

En aqueix sentit, Puig ha assenyalat que “estem oberts a negociar, a parlar i avançar, així com el que fa referència a la Diputació d’Alacant, perquè pensem que és molt important que per damunt del partidisme, hi haja una visió general en favor de la Comunitat Valenciana”.

A més, el cap del Consell ha elogiat el pas donat per Rivera en la creació del comitè nacional de negociació de governs assegurant que «és un exercici de raonabilitat i un exercici que genera major possibilitat d’acords transversals» a més de ser una ajuda per a «intentar trencar la política de blocs».

Toni Cantó durant el desdejuni informatiu celebrat aquest dimecres en la seu de Cs València.

El líder de Ciutadans en la Comunitat, Toni Cantó, també ha declarat sobre este tema i ha reiterat que “Cs el que posarà sempre són condicions per a millorar la qualitat de vida de tots els valencians, però no pensant en més croms ni poder per al partit”. «Entenc que Ximo Puig estiga ansiós per repartir butaques, però això em sembla una falta de respecte a la política en la qual Cs cree, que passa per atendre les necessitats de la ciutadania”, ha afegit.

Cantó ha recordat, “per a això existeix un Comitè nacional i territorial de negociació de governs, en el qual s’estudiarà cas per cas”. “Jo el que vull és parlar de polítiques útils i entrar en governs per a dur-les a terme, com hem fet a Andalusia, acabant amb quiosquets dia a dia”, ha declarat després d’insistir que “en la Comunitat Valenciana, es fa molt complicat un acord amb un PSC valencià que està en mans del nacionalisme de Compromís i que no té objeccions a pactar amb el populisme de Podemos”. “M’hauria encantat escoltar a Puig dir que no lliurarà l’educació dels xiquets valencians al nacionalisme, però no ha sigut així”, ha conclòs.