Sanidad da luz verde a la vacunación anticovid en niños de 5 a 11 años
Una niña recibe la vacuna anticovid de Pfizer. Shawn Rocco/Duke Health, via Reuters

La vacunació dels xiquets de 5 i 11 anys comença aquest dimecres en la Comunitat Valenciana. Després de rebre 150.000 dosi de Pfizer, aquestes ja s’han distribuït per les tres províncies de l’autonomia. La peculiaritat d’aquests vials és la seua tapa taronja, utilitzada per a diferenciar-les de les dosis dels adults.

Per a la vacunació infantil es necessitarà una autorització prèvia de pares, mares o tutors. Aquesta havia d’emplenar-se amb caràcter de “urgència”, la qual cosa va provocar ahir certa controvèrsia.

Els progenitors de l’alumnat valencià van protestar per l’escàs temps del qual disposaven per a informar-se i signar l’autorització. Els col·legis van rebre la documentació de Sanitat el dilluns i havia de lliurar-se signada aquest dimarts al matí. A més, en menys de 24 hores els pares separats o divorciats havien de signar l’autorització per ambdues parts o el xiquet no podria ser vacunat.

LA VACUNACIÓ ES REALITZARÀ EN DOS DOSIS

La vacuna pediàtrica Comirnaty conté 10 micrograms de Pfizer, és a dir, una tercera part de la dosi inoculada a les persones adultes. Segons els estudis realitzats, aquesta quantitat és suficient per a eliminar el perill de contraure efectes secundaris en els menors.

La injecció de la vacuna es realitzarà en dos dosis amb una separació mínima de huit setmanes. No obstant això, els menors que hagen passat el coronavirus prèviament només rebran una dosi.

A més, els xiquets d’11 anys que vagen a complir 12 anys de cara a la segona injecció, rebran una dosi per a adults. Així ho ha confirmat Ignacio Domingo, president de l’Associació Valenciana de Pediatria d’Atenció Primària.

DATES CLAU DE LA VACUNACIÓ INFANTIL

Segons el protocol de vacunació establit per la Conselleria de Sanitatentre el 15 i 22 de desembre es vacunarà als menors de 11, 10 i 9 anys. Els alumnes de 4º, 5º i 6º de Primària seran així els primers. A més, en les primeres jornades també serà el torn dels centres d’educació especial. A aquests se sumaran tots els menors immunodeprimits.

Una vegada se’ls haja vacunat, es continuarà descendint en grups d’edat. Es calcula que a partir de gener es procedisca a vacunar als xiquets de 8 a 5 anys. Amb això, es completarà una campanya de vacunació que albergarà a una totalitat de 330.000 xiquets i xiquetes.

ELS COL·LEGIS ES TRANSFORMEN EN VACUNÓDROMS

La gran novetat respecte al protocol inicial de vacunació ha sigut que els menors podran estar acompanyats per un familiar durant la injecció. No obstant això, aquests acompanyants no podran interactuar amb altres grups bambolla diferents al dels seus menors.

Respecte als llocs habilitats per a la vacunació, els centres educatius habilitaran  espais amplis i ben delimitats. Aules, biblioteques, sales d’actes, gimnasos o menjadors es convertiran en vacunódromos.

Segons han redactat Sanitat i Educació en un document conjunt, s’exigeix que els vacunódromos compten amb una via d’entrada i una d’eixida. A més, hauran de comptar amb un lloc habilitat per a la identificació dels menors i la recollida de les autoritzacions signades. També hauran de tenir un espai habilitat per al moment després de la inoculació. Aquest espai servirà per a comprovar si els xicotets desenvolupen efectes secundaris immediats.