Illa desvela cuánto le costará la vacuna del coronavirus a los españoles
El ministro de Sanidad, Salvador Illa, en rueda de prensa telemática desde Moncloa. / FOTO: Jesús Hellín (Europa Press).

El Ministeri de Sanitat proposarà aquesta vesprada el tancament de les ciutats que superen els 500 casos per cada 100.000 habitants. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja ha presentat la seua proposta als governs autonòmics. L’objectiu és que es prove hui en el Consell d’Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).

A més del nombre de casos entre els veïns, també s’hauran de donar altres tres requisits: ser un municipi de més de 100.000 persones; presentar una positivitat per damunt del 10% en les proves PCR; i que l’ocupació de les UCI amb malalts de coronavirus estiga per damunt del 35%.

Segons estableix la proposta, es tractaria d’un confinament menys sever al de l’estat d’alarma. La mesura suposaria la prohibició d’eixir dels municipis més castigats pel coronavirus. No obstant això, sí hi hauria llibertat de moviment per als ciutadans que es troben dins de la localitat afectada.

L’esborrany contempla limitacions d’aforaments en comerços i espais de restauració al 50% amb prohibició de consumir en barra; horari de tancament a les 23 hores; terrasses amb una ocupació del 60%; reunions de màxim 6 persones; i parcs infantils tancats.

La proposta també assenyala el modus operandi si en algun punt una localitat superara la barrera dels 500 casos per 100.000 habitants. En aquest cas, el govern autonòmic disposaria de 48 hores per a tancar-lo i establir les mesures marcades per Sanitat.

L’EXCEPCIÓ QUE PERMETRÀ MANTENIR EL MUNICIPI OBERT

L’esborrany elaborat per l’equip d’Illa estableix una excepció que evitaria aquest nou confinament. Aquelles ciutats que superen la incidència acumulada i els altres requisits marcats per Sanitat podran continuar amb la nova normalitat sempre que el 90% dels casos corresponguen a brots no familiars perfectament identificats i controlats. A més, aquests hauran d’haver sigut comunicats al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat.

Al marge de l’excepció per als governs autonòmics, també hi haurà excepcions per als ciutadans dels municipis confinats. Podran eixir de les seues localitats aquells que presenten motius de salut o treball, assistisquen a centres d’ensenyament o es desplacen per a cuidar a majors o persones dependents.

CIUTATS AFECTADES PER LA PROPOSTA D’ILLA

De moment únicament és la Comunitat de Madrid la que presenta municipis amb més de 500 casos per cada 100.000 habitants. Entre ells es troben la mateixa ciutat de Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz.

Encara que Pamplona és el segon punt més afectat d’Espanya, podria lliurar-se del confinament. Allí sí que se supera la IA marcada per Sanitat però el nivell d’ocupació de les UCI és inferior a l’assenyalat. Aquest se situa en el 22,5% quedant per davall del 35% que establiria el Govern.