calor

L’estiu és una de les èpoques més anhelades a causa de les vacances, el bon temps i els mil plans per a gaudir durant aqueixos tres mesos de duració. La platges i les piscines són els escenaris protagonistes per als dies de més calor. Però les altes temperatures també poden ser un problema per a la salut, sobretot si no s’apliquen d’acord amb les característiques físiques de cadascuna de les persones.

Les previsions que fins al moment s’han estimat per a aquest estiu són de temperatures bastant elevades. L’AccuWeather exposa que serà molt freqüent les onades de calor en aquest trimestre, la duració del qual podria prolongar-se. «La calor extrema podria ser més persistent que l’estiu passat que només va durar una setmana» Així ho ha confirmat la predicció. Un altre dels problemes d’aquesta pluralitat d’ones és que, a més es donaria poc marge entre unes i unes altres.

Els meteoròlegs apunten a un important nombre de nits de temperatures molt altes, fregant el que es denomina nits tropicals i, fins i tot, equatorials on no es baixaria dels 25 graus.

COM ACTUAR DAVANT LES TEMPERATURES ALTES?

1. No prendre el sol entre les 13 i 16 hores pel fet que és el moment del dia que més se sobre exposa el sol.

2. No romandre sota el sol durant llargs períodes de temps.

3. Protegir-se amb cremes solars en funció del teu tipus de pell, color d’ulls i cabell: si la pell és molt blanca, els cabells rossos o castanyer clar i ulls blaus o verds s’ha d’utilitzar protecció 50 o més. Si la pell és bruna, cabells castanys, i ulls foscos serà suficient amb protecció 30 i no obstant això si la pell és molt bruna, ulls i pèl molt foscos i un es posa bru molt ràpidament es pot usar protecció 15, encara que els experts recomanen usar el màxim factor de protecció.

4. Usar ulleres de sol, ombrel·les i roba per a protegir-se del sol.

5. Beure aigua amb freqüència per a hidratar la pell.

6. Acudir al dermatòleg davant qualsevol signe d’alerta.

7. Vigilar marques en la pell que han canviat de color, grandària o forma, són diferents de la resta, són asimètriques o tenen vores irregulars, tenen una grandària superior a 6 mm, tenen un tacte aspre o escatós, tenen diversos colors, piquen, sagnen, tenen una superfície brillant, semblen una ferida però no cicatritzen.