Policía
Agentes de la investigación en una de las viviendas de la organización.

Agents de la Policia Nacional han desmantellat una organització internacional dedicada al tràfic il·legal de ciutadans procedents de Xina i amb destinació al Regne Unit. Cada víctima pagava 20.000 euros pel viatge i, una vegada en territori Schengen, romanien de manera temporal en “pisos patera” situats en diverses localitats catalanes fins a obtenir la documentació fraudulenta que era enviada des del seu país d’origen a través de serveis de paqueteria i que els permetia poder viatjar de manera irregular fins a les seues destinacions finals a Regne Unit.

L’operatiu s’ha saldat amb la detenció de 155 persones, en la seua majoria de nacionalitat xinesa, entre els quals es troben els quatre capitosts de l’organització que han sigut arrestats com a presumptes autors de delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers.

Material incautado por la Policía Nacional durante la operación.

Cinc testimonis protegits

Durant els tres anys de recerca, la Policia Nacional va aconseguir que cinc migrants declararen contra l’organització sota la figura del testimoni protegit, fet de gran valor tenint en compte l’idioma, el caràcter hermètic de la xarxa i la por a possibles represàlies.

Una vegada analitzada tota la informació, els agents van dur a terme l’operació i van realitzar tres diligències d’entrada i registre en localitats de Barcelona -dues d’elles en Santa Coloma de Gramanet i una a Badalona- i es va detenir als quatre màxims responsables d’organització.

Fruit de l’operatiu s’han confiscat mitjans informàtics, terminals mòbils, nombrosos documents d’identitat falsificats, 11.250 euros i 16.000 yuanes en metàl·lic i dos segells elaborats artesanalment que eren utilitzats per a simular estampes d’entrada en l’espai Schengen.

La resta de les detencions practicades per delicte de falsedat documental s’han distribuït de la següent manera: 111 al Prat de Llobregat (Barcelona), 19 en l’Aeroport d’Adolfo Suárez de Madrid-Barajas, 6 a Alacant, 5 a Eivissa, 3 en  La Línea de la Concepción (Cadis), 2 a Avilés (Astúries), 2 a Bilbao, 2 a Castelló i 1 a Màlaga.