Piden rebajar la pena a uno de los condenados de 'La Manada' con la ley del 'sí es sí'
Los cinco implicados de La Manada en los Sanfermines de 2016.

La coneguda llei del ‘sol sí que és sí’, la Llei de Garanties de la Llibertat Sexual que unifica els delictes d’abús i agressió en un sol tipus delictiu, ha deslligat la polèmica. Són molts els advocats d’agressors sexuals que estan sol·licitant una rebaixa de les penes, entre ells el de ‘La Manada’.

Segons ha confirmat l’advocat Agustín Martínez en Canal Sur Radio, s’encentra treballant en la presentació d’un recurs relacionat amb l’agressió sexual que es va produir en els Sanfermines de 2016.

Martínez ha sol·licitat una revisió a la baixa de la pena d’un dels condemnats de ‘La Manada’. Aquest va ser sentenciat pel Tribunal Suprem a 15 anys de presó. Se li va imputar un delicte continuat de violació amb els agreujants específics de tracte vexatori i actuació conjunta.

A pesar que no ha revelat el nom del client, tot apunta a Ángel Boza. El jove és l’únic que entra dins dels paràmetres de la nova llei. Els altres quatre condemnats compten amb més penes per altres casos d’abusos. Això els impedeix que se’ls aplique la nova llei.

És perfectament possible perquè s’han reduït els mínims de les penes. La sentència dictada en el seu moment pel Tribunal Suprem feia l’acotació de referir-se al fet que efectivament s’aplicava el mínim penal i, havent-se modificat el mínim penal, entenc que és més favorable l’aplicació de la norma actual”, ha explicat l’advocat en la ràdio.

Amb aquesta nova legislació, els tribunals espanyols ja han començat a rebaixar condemnes. De moment, s’ha rebaixat la pena de sis agressors sexuals i s’han excarcerat a cinc.

PER QUÈ LA LLEI DEL ‘SÍ QUE ÉS SÍ’ REBAIXA LES PENES DELS VIOLADORS?

L’advocat de ‘La Manada’ ha criticat la legislació d’Irene Montero a la qual ha ratllat com a “absurda”. “El que hi ha és una mala llei basada exclusivament en la propaganda. Ha intentat enganyar la població venent-se com que era una reforma molt positiva centrant-se en l’element del consentiment quan el consentiment és l’element primari que existia en el Codi Penal anterior”.

La Llei de Garanties de la Llibertat Sexual ha unificat dos tipus delictius en un sol tipus: l’agressió. Aquesta redueix el límit màxim de la pena a 1 a 4 anys en lloc de ser d’1 a 5 anys com en l’antiga normativa. A més, es modifiquen les penes en les agressions sexuals amb penetració. Abans aquest delicte era de 6 a 12 anys i ara és de 4 a 12 anys.