Més de 1.300 persones van protagonitzar la cavalcada cívica convocada per l’Ajuntament d’Alaquàs, el passat dissabte, per celebrar el Centenari de la Declaració del Castell d’Alaquàs com a Monument Històric Artístic Nacional.

Una efermèride fonamental en la història local del municipi que que està permetent recuperar la memòria sobre els últims cent anys del monument i sentar les bases per a projectar el futur de la fortalesa.

De fet, al llarg d’aquest any, el Castell d’Alaquàs serà l’escenari central d’una gran quantitat d’actes culturals i socials previstos per institucions públiques, organismes, entitats i associacions que s’han implicat de manera activa i participativa en aquesta efemèride.

Així, l’Ajuntament d’Alaquàs ha previst activitats destinades a tots els públics per tal d’apropar el Castell a tots i totes i fer que la ciutadania se senta protagonista d’aquest patrimoni col·lectiu.

Durant l’acte del dissabte, que marca un tret d’eixida, associacions i col·lectius locals van recórrer el carrer Major fins arribar al Castell, on van dipositar, tal i com estava previst, els seus missatges de futur en una càpsula del temps.

Música valenciana, pólvora i desfilades van ser protagonistes, on van participar tots els col·lectius socials, esportius, educatius, festius i veïnals del municipi.

També rellevant paper el de la comissió consultiva creada per al Centenari i formada per historiadors, investigadors i experts en història, cultura i música. Després el Comité d’Honor format pels exalcaldes d’Alaquàs i representants de les diferents institucions valencianes. I és que no sols el centenari marca la història del municipi, també la de tots els valencians.

La música va posar el colofó al que va ser l’inici d’una intens treball que pretén visibilitzar un segle d’història conjugant passat, present i futur. En esta ocasió, als peus d’este monument.