¿Es peligroso usar el aire acondicionado por el coronavirus?
Técnico revisa un aparato de aire acondicionado. / FOTO: 123RF

La pandèmia de coronavirus segueix entre nosaltres, obligant-nos a adaptar hàbits i adoptar canvis. Molts es pregunten què passarà amb l’aire condicionat aquest estiu,  Es pot posar l’aire condicionat en temps de coronavirus? Pot afectar la nostra salut? Podemos contagiar-nos de la COVID-19 per l’aire condicionat? Des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) han donat resposta a cadascuna d’aquestes qüestions.

Com usar l’aire condicionat en temps de coronavirus

Els sistemes de aire condicionat sí que poden utilitzar-se. No obstant això, s’han de tenir en compte les diferències tecnològiques dels diferents aparells per a saber quines precaucions prendre.

  • Instal·lacions d’aire condicionat centralitzades i amb conductes. Aquest tipus d’instal·lació és més comuna en edificis comercials i de serveis. En aquests casos, l’aire es captura des de l’exterior, després es refreda i circula pels conductes de tot l’edifici. A vegades, per a estalviar energia, es fa una recirculació de l’aire entre espais, però això, en l’actual situació, és preferible no fer-ho. Per a prevenir el contagi de la Covid-19 l’ideal és que tot l’aire que circula en els edificis provinga de l’exterior.
  • Instal·lacions amb dispositius Split o Multi-split. Aquestes són les instal·lacions més habituals per a ús de la llar. En aquests aparells no hi ha entrada d’aire des de l’exterior i tampoc recirculació d’aire entre els espais. El problema és que aquest tipus d’aparell no garanteix la renovació d’aire necessària, per això es recomana obrir finestres i portes amb freqüència per períodes de 5 a 10 minuts. Per tant, pots usar la teua unitat d’aire condicionat sense majors riscos per a la salut.

Es pot instal·lar un sistema d’aire condicionat?

A l’inici de l’estat d’alarma no estava clar si podien realitzar-se noves instal·lacions d’aquests sistemes en llocs habitats. Ara el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha aclarit que sí que és possible instal·lar aire condicionat sempre que les instal·lacions no impliquen una reforma integral de l’habitatge, siga possible aïllar les peces on treballaran els instal·ladors dels habitants i s’utilitzen les mesures de protecció per a garantir la seguretat. També es poden realitzar activitats d’inspecció, manteniment i revisió d’instal·lacions domèstiques d’aire condicionat.

Com ha de ser una instal·lació segura enfront del Covid-19?

  • El instal·lador mantindrà la distància de seguretat, entre un i dos metres. A més, intentarà que dins de l’habitació on es faça el treball hi haja el menor nombre de persones possible.
  • Una vegada realitzada la instal·lació el recomanable és que siga el propi instal·lador qui desinfecte l’equip i el comandament a distància.
  • Fora de l’habitatge, l’instal·lador haurà de desinfectar tot el material en un lloc net i segur. També prepararà el kit de protecció per a la seua següent visita.