El president del Govern, Pedro Sánchez, ha arribat, a primera hora del matí, al Palau de la Generalitat envoltat de fortes mesures de seguretat per a presidir al costat de Ximo Puig l’Acte Institucional de Lliurament d’Altes Distincions, que dóna el tret d’eixida a la celebració del 9 d’Octubre.

Durant el seu discurs, el cap de l’Executiu nacional ha posat a la Comunitat Valenciana com a exemple de consens. Sánchez ha puntualitzat, que “és la millor Espanya, la que es construeix des del diàleg i des de la suma de voluntats, la que preval la convivència sobre el greuge territorial”. En aquest sentit, ha postil·lat que els valencians exemplifiquen l’Espanya “que es troba i es reconeix en les oportunitats de consens enfront dels quals cerquen excuses per a la confrontació i l’enfrontament“.

Cal recordar que Sánchez és el primer president de Govern central que assisteix a la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana.

Altes Distincions 2018

Com ja va anunciar la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, el dispositiu d’acolliment de l’Aquarius i l’exministra Carmen Alborch destaquen amb l’Alta Distinció de la Generalitat, també el València CF, les rectores de la Universitat de València, Mavi Mestre, i de l’UJI, Eva Alcón, ja les il·lustradores Ana Juan i Paula Bonet, entre uns altres.

D’aquesta manera, es vol reconèixer el treball de l’operatiu “Esperanza del Mediterráneo”, que va rebre a València a 629 migrants a bord de l’Aquarius i que el van treballar 2.320 persones, i a la qual va ser la primera ministra valenciana, Carmen Alborch, primera degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València i exdirectora de l’IVAM.

Altres distintius són per als tennistes David Ferrer i Anabel Medina i el Jutjat privatiu d’Aigües d’Oriola. El Premi de les Lletres, que es convoca cada dos anys, és per a Vicente Muñoz Puelles; el Premi Lluís Vives es lliurarà a la comissària Cecilia Malmström; i la Distinció al Mèrit Científic recau en la investigadora Guillermina López.

El Premi Ambaixadora de la Comunitat és per a la il·lustradora Ana Juan i la Distinció al Mèrit Cultural es lliurarà al Cor Sant Yago, els cantants Paco Muñoz, Merxe Banyuls i Lluís Miquel Campos; la poeta Francisca Aguirre; la il·lustradora Paula Bonet; la catedràtica Isabel Morant, la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i el pintor Salvador Montesa.

Protestas bomberos forestalesTensió a l’arribada de Sánchez després de les protestes dels bombers forestals

Els bombers forestals han aprofitat la presència del president del Govern per a concentrar-se i protestar davant el “retard” en la signatura de l’adequació salarial del col·lectiu, l’autorització del qual ha de donar el Govern. Les protestes d’aquest col·lectiu, que porten setmanes en vaga, ha creat moments de tensió i ha estat prop de provocar la primera càrrega policial.

Valencia blindada para garantizar la seguridad del 9 d’Octubre