Sánchez
Pedro Sánchez durante el debate de investidura.

l candidat socialista a president del Govern, Pedro Sánchez, ha perdut la primera votació del debat d’investidura celebrat este dimarts després de rebre 169 “noes” del PP, Ciutadans, Vox, ERC, JxCat, Coalició Canària i Navarresa Suma, enfront dels 123 “síes” procedents del propi PSOE i un del Partit Regionalista Càntabre i les 52 abstencions de Podemos.

La sorpresa ha sigut el vot d’Irene Montero, portaveu d’Unides Podemos, qui no es trobava en el Congrés dels Diputats a causa del seu avançat estat d’embaràs i que ha votat telemàticament en contra de Sánchez amb un “no”.

Serà el dijous quan es produïsca la pròxima votació amb un debat en el que bastaria l’obtenció d’una majoria simple del Congrés per a formar el nou Govern. De no arribar a traure aquests resultats, Espanya continuaria amb l’actual Govern en funcions durant un termini de dos mesos. Si transcorregut este temps cap candidat se sotmet a una nova sessió d’investidura es convocarien unes noves eleccions tal com marca la Constitució espanyola.

Encara que des del PSOE ja han declarat que continuaran negociant fins al final, per a aconseguir la formació de govern necessitaran transformar l’abstenció d’Unides Podemos en un “sí” i el “no” d’ERC i el PNB en una abstenció.