Fachada principal del Palau de la Música de Valencia.

L’Ajuntament de València ha acordat este matí en Junta de Govern, aprovar l’informe favorable a la retirada del trencadís de la cúpula del Palau de la Música de València, afectat durant el mes d’abril passat pel despreniment de part del revestiment de peces ceràmiques en la façana nord-oest de l’edifici.

Les regidores Glòria Tello i Luisa Notario han anunciat esta actuació per a retirar un trencadís “postís” que no estava en el projecte original elaborat per l’arquitecte García de Parets, sinó que es va afegir a l’edifici en 2009 “amb un cost de 500.000 euros”.

«Com sabeu va ser una intervenció posterior que es va fer en 2009 amb diners del Pla E que ha donat molts problemes. En l’estudi que vam fer es va confirmar que aqueix afegit no estava en el projecte original de l’arquitecte del Palau, sinó que era fruit d’una decisió política, i per això avui en la Junta de Govern s’ha pres la decisió que la millor mesura a prendre era retirar-ho», ha afirmat la regidora i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello.

Després de nombroses visites i una vegada emesos els corresponents informes de l’empresa que ho va instal·lar, el Palau de la Música i Serveis Centrals Tècnics, s’ha arribat a un acord entre les parts per a la immediata realització d’una sèrie d’actuacions proposades per part de l’Ajuntament de València, destinades a minimitzar els possibles danys en el revestiment de la façana.

Estes actuacions són la retirada del trencadís i del morter de cua de tots el paràmetres perimetrals de la volta de l’edifici; la neteja i preparació del suport, així com el revestiment de paràmetres exteriors amb impermeabilitzant acrílic elàstic anti fissures, fungicida-algicida, resistent a la intempèrie, al sol, i als canvis climàtics, amb textura tipus llis i acabat mat, en color, d’aplicació sobre paràmetres verticals de morter de ciment o rajola.

«Com està en garantia perquè no fa encara 10 anys des que va ser instal·lat, la mateixa empresa que ho va instal·lar es compromet a retirar-ho i sanejar tota la zona, una actuació que permetrà que el Palau de la Música torne a ser r com ho va dissenyar el seu arquitecte». Tello ha contat que aquella decisió «política» presa en 2009, i per la qual es va instal·lar aquest element, va molestar fins i tot la família de García Paredes, la filla de la qual va manifestar que «el seu pare no hi havia l’havia inclòs en el disseny de l’edifici».