Govern

L’enquesta preelectoral sobre les eleccions autonòmiques de la Comunitat Valenciana del pròxim dia 28 indica que el PSOE-PSPV és el partit amb major intenció de vot, amb un 30,9%, Compromís obtindria un 16,9% dels vots, Ciutadans aconseguiria un 16%, el Partit Popular es quedaria amb un 15,4%, Unides Podem-EUPV un 8,3% i VOX, que entraria en Les Corts, trauria el 6,5% dels vots.

Quant a la projecció del repartiment d’escons, el PSOE-PSPV es mouria en una forqueta entre 33 i 36 escons, el PP entre 18 i 19, Compromís estaria entre els 17 i 18 escons, Ciutadans entre 16 i 19, Unides Podem-EUPV obtindria entre 7 i 8, i VOX podria aconseguir fins a 5 o 6 escons.

Les dues principals opcions de govern que es perfilen en aquests moments són: un Govern liderat pel PSOE-PSPV, o bé un Govern format per PP, Ciutadans i VOX.

PSOE-PSPV, primera força en les tres províncies

Els socialistes valencians aconseguirien la primera posició a Castelló, València i Alacant. A Castelló, on els resultats són més ajustats, l’escenari seria el següent: el PSOE-PSPV obtindria entre 7 i 8 escons, el Partit Popular entre 6 i 7 escons, Ciutadans entre 4 i 5 escons, Compromís repetiria amb 4 escons, Unides Podem-EUPV aconseguiria entre 1 i 2 escons, i VOX trauria un escó.

A València el PSOE-PSPV obtindria entre 13 i 14 escons, el Partit Popular trauria 6 escons, Compromís aconseguiria entre 9 i 10, Ciutadans entre 6 i 7, Unides Podem-EUPV sobre 3, i VOX trauria 2 escons.

I a Alacant els socialistes valencians obtindrien entre 13 i 14 escons, el Partit Popular uns 6 escons, Compromís es quedaria amb 4, Ciutadans podria aconseguir entre 6 i 7 escons, Unides Podem-EUPV sobre 3, i VOX es mouria entre 2 i 3 escons.

La indecisió

Un 74,9% dels valencians ha assegurat que anirà a votar “amb tota seguretat” el pròxim 28 d’abril i un 11,9% ha respost que “probablement sí que ho fa”. D’aqueix electorat que anirà a votar, un 60,1% ha respost que “ja té decidit el seu vot” i un 38,7% que “no l’ha decidit”. L’alt nombre d’indecisos dóna lloc al fet que molts escons no puguen assignar-se amb exactitud en aquests moments.

Aquests i altres dades es troben recollits en l’enquesta preelectoral realitzada a la Comunitat Valenciana entre el 15 i el 24 de març, -amb una mostra de 1.373 entrevistes- que està a la disposició de tots els mitjans en la web del Centre d’Investigacions Sociològiques (www.cis.es).

Jorge Bellver: “La política educativa del Botànic ha sido muy sectaria”

Joan Baldoví: “Pablo Casado es patetico”