San valentín

Hui és dia 14 de febrer i el calendari marca una data important que subratllar: Sant Valentín, dia dels enamorats.

L’origen d’aquesta efemèride es remunta a l’època dels romans, però no va ser fins al segle XX quan es va convertir en tradició.

Era en l’antiga Roma on es realitzava l’adoració a Eros, déu de l’amor, també anomenat Cupido, on es demanaven favors al déu i es brindaven regals o ofrenes per a aconseguir així trobar a l’enamorat ideal.

Qui va ser Sant Valentín?

Sant Valentín era un sacerdot que en el segle III exercia a Roma. Sant Valentín casava a soldats amb les seues dames en els cellers de les presons de l’Imperi en els temps en què el cristianisme va ser prohibit per Claudio II.

En assabentar-se dels vots matrimonials que realitzava el sant, va manar capturar-lo i portar-lo enfront d’ell perquè s’excusara; pel que sembla, Claudio no tenia més intenció que només reprendre-ho i expulsar-ho del país, però per influència d’altres alts funcionaris va manar decapitar a sant Valentín.

Els dies que va estar esperant a la presó per a la seua execució va veure que la filla del jutge de la presó era cega, i per mitjà d’oracions va demanar a Déu que la jove tinguera aquesta de poder veure, durant el seu trasllat a la plaça pública per a la seua execució​ Sant Valentín li va regalar un paper a la jove perquè ho llegira.

Ella, sense entendre el motiu, ja que era cega, va obrir el paper i per primera vegada va aconseguir veure i el primer que va veure era una frase que deia «El teu Valentín» com a forma de comiat.

Alguns historiadors que donen suport a aquest relat com l’únic i vertader asseguren que Valentín es va arribar a enamorar de la jove, per la qual cosa el seu simbolisme com a sant de l’amor va ser major.

El cos de Sant Valentín es conserva en la Basílica amb el seu mateix nom que està situada a la ciutat italiana de Terni.

Cada 14 de febrer se celebra en aquest temple un acte de compromís per part de diferents parelles que volen unir-se en matrimoni a l’any següent.

amor

Com se celebra?

La festa de Sant Valentín és interpretada com una oportunitat de celebrar l’amor i l’afecte, independentment de la religió que es professe i sense importar l’orientació sexual dels seus participants.

Són moltes les manifestacions d’amor que es poden fer des de regals, fins escapades, sopars romàntics…