Cada nit del 23 al 24 de juny se celebra la mágica Nit de Sant Joan, una festa pagana amb nom religiós en la qual es commemora el naixement de l’apòstol de Jesús, , en la qual a més es produeix el solstici d´estiu en l’hemisferi nord i el d’hivern en l’hemisferi sud.
És en aquesta data, quan el sol està al punt més alt, és el dia més llarg de l’any als països de l’hemisferi nord, i a partir de llavors, va perdent força i els dies es fan més curts. És per això que, aquesta celebració va lligada a rituals com encendre fogueres i focs per a donar més força al sol.
Els orígens d’aquesta celebració són d’allò més curiosos. Es diu que l’origen més remot cal cercar-lo en les festes gregues que es dedicaven al déu Apol·lo. Se celebraven, igual que les nostres, en el solstici d’estiu i també s’encenien grans fogueres que actuaven com a agent purificador. De la mateixa manera, els romans dedicaven a la deessa de la guerra, Minerva, unes festes similars també amb focs i flames.
Per què Sant Joan?
L’Església Catòlica celebra el 24 de juny, el naixement de Sant Joan Baptista, que, segons la Bíblia, va batejar a molts al riu Jordà. A més, segons la cultura cristiana, amb el naixement de Sant Joan Baptista, el seu pare, Zacarías va ordenar encendre una gran foguera que serviria per a donar a conèixer als seus coneguts i parents que el seu fill ja havia nascut.
El cristianisme va assimilar la tradició d’origen pagà, com moltes altres, i la va adaptar al seu calendari, motiu pel qual el costum de prendre les fogueres va quedar unida al naixement del Baptista: com aquesta efemèride està marcada el dia 24, en algunes localitats espanyoles se celebra entre el 23 i el 24 de juny i en unes altres, en la del 24 al 25.
Importància del foc i de l’aigua
El foc és un dels símbols en què es basen els rituals ancestrals d’aqueixa nit, és l’element purificador que ens deslliura de la mala sort i de tot el que volem deixar arrere. El foc té dues simbologies: purificar els pecats de les persones i rendir culte al sol. En molts països del món es festeja aquest dia encenent fogueres a la platja. Algunes persones fins i tot salten per damunt d’elles perquè la tradició conta que els desitjos que demanem durant aquest ritual poden complir-se.
L‘aigua és el segon símbol de Sant Joan, es diu que aquesta nit totes les aigües tenen virtuts curatives, per això en molts llocs és costum banyar-se en el mar o el riu.
Rituals més comuns per a aconseguir sort
- Salta 7 vegades les flames et donarà, segons diuen, protecció tot l’any.
- La llegenda diu que les cendres de la foguera curen malalties. El costum prové d’antics cultes pagans que pretenen allunyar els mals esperits, però també està relacionada amb la prevenció d’epidèmies pel poder anti-infecciós que posseeix el foc.
- Banya’t en el mar eixa nit. Es considera que a partir de les dotze d’aquesta nit l’aigua és miraculosa, cura malalties i proporciona la felicitat.
- Salta nou ones donant l’esquena al mar.
- Demana tres desitjos mentre et colpegen els peus tres ones per a demanar salut fins al pròxim Sant Joan.