Así será la ORA en Valencia: se pagarán tres horas más
El concejal de Movilidad en la presentación de los nuevos parquímetros de Valencia.

L’Ordenança Reguladora d’Aparcament (ORA) aplicarà nous canvis a partir del dilluns 21 de juny. Des de llavors, la zona blava comptarà amb noves normes: algunes abaratiran el cost i unes altres l’encariran. Al mateix temps, també se substituiran els mítics parquímetres per uns altres més moderns i tàctils.

Una de les principals novetats resideix en el fet que es podrà desaparcar. Així ho ha avançat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, en declaracions arreplegades per l’Ajuntament de València. Això vol dir que si algú paga per dues hores però només gasta una, el parquímetre li retornarà la quantitat sobrant.

Al mateix temps, també es modificarà l’horari, que va entrar en vigor en 2019. Així, l’horari general serà de 09.00 a 21.00 hores en totes les zones regulades suprimint el migdia. La nova ORA afegirà tres hores de pagament més perquè fins ara era de 09.00-14.00 hores i de 16.00-20.00 hores.

A més, els dissabtes a la vesprada també es pagarà. Només els estacionaments situats en els districtes de l’Olivereta, Patraix (excepte Tres Forques), Benimaclet, Rascanya i els barris de l’Amistat, Albors i Camí Fons se salvaran d’aquesta aplicació.

Así será la nueva ORA en Valencia: se pagarán tres horas más de estacionamiento
Nou parquímetre a València.

Adéu als tradicionals parquímetres

La nova ORA, gestionada per l’empresa EYSA, començarà a funcionar amb 5431 places d’estacionament regulat i 195 parquímetres. Tots ells disposaran d’il·luminació led i pantalles en diferents idiomes. També permetran el pagament amb targeta, estaran connectats en la xarxa mòbil i disposaran de panells solars. Per a poder aparcar, a més, serà necessari inserir la matrícula de l’automòbil. En aquest sentit, Grezzi ha assenyalat que són “parquímetres amb una tecnologia molt avançada, de pantalla tàctil, molt fàcil i molt intuïtiva”.

Juntament amb aquestes noves característiques, alguns dels parquímetres (un 35%) comptarà amb una eina addicional: sensors de contaminació. Segons ha explicat el regidor, aquests seran col·locats estratègicament per a tenir encara més informació sobre la qualitat de l’aire. Al mateix temps també s’obtindran dades sobre els nivells de contaminació per zones.

Grezzi ha explicat que “per primera vegada, els parquímetres seran de propietat municipal. En l’anterior contracta, la ciutat anava pagant aqueixos parquímetres però, després, eren propietat de l’empresa. Ara mateix, els paguem i amortitzem però serem propietaris i incorporem així recursos a l’Ajuntament”.

Així seran els nous vigilants de l’ORA: vehicles elèctrics amb càmeres 

La vigilància de les zones d’aparcament continuarà comptant amb personal a peu de carrer. No obstant això, també s’incorporaran quatre vehicles elèctrics amb càmeres que dotaran al servei de la tecnologia més avançada.

Al mateix temps, la Regidoria estudia les peticions de diversos barris per a instaurar zones taronja d’aparcament per a residents. Entre els barris que s’han dirigit a la Regidoria per a sol·licitar zones taronja, Grezzi ha citat l’entorn de la plaça de bous i les zones de Russafa. També Ciutat Vella, Benimaclet i el Cabanyal, entre altres.