judith

El 1964, l’italià Eugenio Barba encara no havia arribat a la trentena i ja estava considerat com un dels grans innovadors del teatre europeu, notorietat que en bona part es devia als seus tres anys de formació al costat d´un dels grans mestres de la escena del segle XX, el polonès Jerzy Grotowski. En aquell temps, Barba ja s´havia establert professionalment a Dinamarca (abans havia exercit com a soldador i mariner en la propera Noruega), i va ser allà on, en el citat any, va decidir fundar la que amb el temps es convertiria en una de les companyies més influents de les últimes dècades: el Odin Teatret. En el seu afany renovador, l´autor italià fins i tot va tindre temps per a encunyar un terme -el Tercer Teatre- indispensable per a comprendre aquelles practiques teatrals que s´allunyen dels convencionalismes i opten per formular preguntes que cadascú ha de respondre.

Aquesta setmana, la prestigiosa factoria escènica representarà a La Mutant dos dels seus muntatges més aclamats. El primer d’ells (el dimecres 13 a les 20:30 hores) serà Ave María, que compta amb l´autoria i la direcció de Barba i té com a protagonista a l´actriu Julia Varley, que treballa junt a la companyia des de 1976. L´obra evoca la trobada amb la intèrpret xilena María Cánepa, en una cerimònia teatral que celebra la fantasia d´una actriu que va saber deixar empremta després de la seua mort.

Un dia després, el dijous 14 de març a la mateixa hora, serà una altra actriu emblemàtica de la companyia com Roberta Carreri l´encarregada de posar en escena Judith, un espectacle concebut per ella mateixa al costat de Barba i que porta representant arreu del món des de fa més de trenta anys. Valent-se del relat bíblic sobre Judith, l´obra proposa una reflexió sobre la vulnerabilitat i la violència a través del viatge d´una dona a la recerca del seu estimat.

Varios actores de Harry Potter visitarán Valencia