Nutricionistes

El número de persones que acudeix a un dietista-nutricionista després del període vacacional es duplica a causa dels excessos que es produeixen en aquesta època, que provoquen un augment gradual de pes entre els espanyols d’entre dos i cinc quilos. El Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes (CODiNuCoVa) ha alertat d’aquesta tendència i els problemes que impliquen els pacients postvacacionals per a rebre assessorament nutricional, entre els quals destaquen la falta d’interès, l’escàs compromís amb el tractament dietètic i la fixació d’objectius de pèrdua de pes poc realistes i perjudicials per a la salut. Aquests problemes impedeixen seguir, en moltes ocasions, les pautes marcades i, a llarg termini, mantenir una alimentació variada i completa nutricionalment.“Els pacients postvacacionals responen a dos perfils principalment: d’una banda, pacients que ja venien a consulta i havien adquirit bons hàbits però que, després d’una temporada estival, han reprès hàbits poc saludables; per un altre, pacients que demanen una primera cita amb el professional perquè han experimentat un increment del pes en la temporada estival”, ha assegurat Christian Aragoneses, membre de la junta directiva del CODiNuCoVa. En la major part dels casos, la pèrdua de pes per qüestions estètiques és el principal motiu de les consultes. També acudeixen pacients que pateixen patologies cròniques en les quals l’alimentació juga un paper fonamental (com, per exemple, diabetis, hipertensió o dislipemia) i requereixen un tractament dietètic per a bregar contra la seua malaltia.

Canviar d’hàbits, el repte del #nutrichange

Amb el propòsit d’ajudar a aquest ampli volum de gent que vol acabar amb els mals hàbits instaurats durant els tres mesos de vacances i transmetre què és una alimentació saludable, el CODiNuCoVa ha llançat la campanya #nutrichange. Sota aquest hashtag, qualsevol usuari podrà compartir els seus dubtes en Twitter sobre com mantenir una alimentació variada i completa nutricionalment i animar al fet que uns altres se sumeixen al repte mostrant els canvis que ha anat incorporant en la seua dieta després del període vacacional.
Un dia a la setmana, els dietistes-nutricionistes respondran els seus dubtes, desmuntaran falsos mites sobre aliments o dietes que s’han posat de moda i oferiran plats i alternatives d’alimentació saludable com una primera presa de contacte que requerirà, per a ser completa, un assessorament nutricional en consulta. “Des del Col·legi, volem acabar amb la quantitat de desinformació que circula per les xarxes sobre l’alimentació, que no té cap control ni evidència científica i que desvirtua la figura i la importància d’acudir a un professional sanitari com són els dietistes-nutricionistes, imprescindibles per a la salut de les persones. Nosaltres som els titulats experts en alimentació i nutrició i, en aquest sentit, en consulta podem i devem tractar els problemes o necessitats nutricionals que els pacients requerisquen”, ha conclòs Paula Crespo, presidenta del CODiNuCoVa.
Objectius irrealitzables i falta d’adhesió.

milagro
Aquesta campanya de promoció d’hàbits alimentosos saludables també vol fer front a un problema de concepte que es repeteix freqüentment en les consultes: menjar saludablement significa patir. “Menjar també és gaudir. Els professionals de l’alimentació també tenim paladar, el paladar s’educa i, si se segueixen les pautes que indiquem, la interpretació que estar a règim és patir canvia completament després de poques consultes”, assegura Luis Cabanyes, secretari del CODiNuCoVa.

Un altre dels principals problemes que es troben associats als pacients postvacacionals i que dificulten el tractament nutricional és la idea que es poden canviar els hàbits adquirits -i, per tant, eradicar les seues conseqüències- ràpidament: “Excedir-se és molt fàcil i a l’estiu sembla que es done barra lliure a l’alcohol, a més fregits, a més ultraprocessats (com a gelats comercials, precuinats, congelats, etc.) i es consumeix menys verdures. Es creu que aquest excés es pot revertir en pocs dies i per açò la gent es marca objectius poc realistes, com aprimar cinc quilos en una setmana, perdre solament grassa en l’abdomen o reduir un període molt concret de temps per a participar en una competició. Encara que és molt fàcil adaptar-se a prendre una cervesa tots els dies, és molt difícil incorporar més fruita en els nostres desdejunis”, explica Luis Cabanyes, secretari del CODiNuCoVa.

dieta
La falta de conscienciació dels pacients també provoca, des de la perspectiva de Christian Aragoneses, una falta d’adhesió al tractament dietètic: “Hi ha gent que comença un tractament dietètic per sentir-se ben psicològicament més que per realment voler millorar l’alimentació i aconseguir el seu objectiu. Aquesta gent és fàcilment identificable perquè solen canviar les cites, exculpar-se de no haver seguit les pautes i, en definitiva, no s’impliquen en el canvi d’hàbits”.

Finalment, el CODiNuCoVa ha assenyalat que un altre dels obstacles amb els quals es troben en consulta és la desinformació que existeix entorn de la figura del dietista-nutricionista. Gran part dels quals acudeixen a consulta no els situen com a professionals sanitaris ni tampoc coneixen el seu àmbit d’actuació. Segons el CODiNuCoVa, aquesta situació dóna motiu a unes majors taxes d’intrusisme i, en conseqüència, pacients que són atesos per professionals no qualificats posant en risc la seua salut.