coronavirus

(SONIA GARCÍA).- El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimarts set noves mesures restrictives que s’aplicaran a partir del 7 de gener. La pròrroga del tancament perimetral de la Comunitat, el tancament de l’hostaleria a les 17h i el toc de queda nocturn a les 22 hores són algunes d’elles. A més, s’aplicarà a 26 municipis un tancament perimetral estricte que implica el tancament de totes les activitats no essencials.

Després d’una reunió de la Comissió Interdepartamental, Ximo Puig juntament amb la Consellera de Sanitat, Ana Barceló, han comparegut per a informar sobre la situació epidemiològica de la Comunitat així com sobre les noves mesures que s’aplicaran a partir del 7 de gener fins al dia 31. La tendència dels contagis és de “creixement i se situa en valors molt alts”, ha informat Barceló. La Comunitat “passa el límit pel qual es pot dir que aquesta controlat”, ha afegit.

La consellera de Sanitat ha destacat que el grup d’edat “amb major afectació” és el que comprèn entre els 15 i 29 anys. La incidència ha patit un augment d’un 17% en dues setmanes, un creixement de l’hospitalització del 52%. “La pressió de l’UCI és assumible, però alt”, segons Barceló. Amb això, la consellera ha determinat que el nivell de risc  de la Comunitat és alt.

Restriccions per a tota la Comunitat Valenciana

Davant les últimes xifres d’evolució que reflecteixen una situació “greu i preocupants”, es decreta el tancament de l’hostaleria en tota la Comunitat a les 17.00 hores; s’avança el toc de queda a les 22 hores; se suspenen esdeveniments amb concentració de persones i la competició esportiva d’infantil i primària; es prohibeix fumar a les terrasses i en les taules no podrà haver-hi més de quatre comensals. L’aforament es redueix del 50% al 30% en tots els comerços no essencials. A més, el tancament perimetral queda prorrogat i se li suma el tancament concret de 26 municipis.

Queda descartada l’opció de retardar la volta a les aules, que continuarà sent el dia 7 de gener. Puig ha defensat que “són llocs segurs”. En aquest sentit, el president ha destacat que “no podem deixar que el virus perjudique les generacions més joves”.

Mesures per als 26 municipis més afectats

Els municipis afectats pel tancament perimentral, amb incidència “crítica” són: Borriol; Atzeneta del Maestrat; Soneja i Xèrica; Alcoi; Castalla i Polop; Llíria; Massanassa; Aiora; Utiel; Sedaví; Sollana; Guadassuar; Oliva; Daimús; Xàtiva; Ontinyent; Sinarques; Quatretonda; Canals; Benigàmin; Xest; Moixent; Anna i Bonrepòs i Mirambel.

El tancament perimetral porta implícit el tancament cautelar de centres socials, centres d’oci, gimnasos i parcs; el tancament de tota activitat hostalera (llevat que es preste menjar per a portar); i es redueix l’aforament de celebracions com a vetles, noces i batejos a 15 persones en espais a l’aire lliure i 10 en espais tancats.

Aquestes mesures entraran en vigor el 7 de gener i tindran una duració de 14 dies. Passades dues setmanes, s’avaluarà l’evolució epidemiològica del municipi.

“Són necessàries i estarem vigilants i atents a l’emplene de totes i cadascuna d’elles utilitzant, evidentment, els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat”,  ha advertit dura i contundentment Barceló.