Sanidad avisa del posible arranque de la cuarta ola y pide
Varias personas caminan por la Gran Vía de Madrid protegidos con mascarillas.

A causa de la pujada de la incidència del coronavirus en les últimes dates, les autonomies i el Govern central s’han vist obligats a redirigir la situació amb la finalitat d’evitar el pròxim col·lapse del sistema sanitari i frenar l’expansió de contagis.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la Consellera de Sanitat, Ana Barceló, avançaven aquest dilluns les últimes modificacions de les restriccions en la Comunitat Valenciana. Així, el Consell va proposar ampliar l’ús del passaport Covid rebent llum verda per part del TSJCV.

D’altra banda, el Govern va convocar aquest dimecres una Conferència de Presidents autonòmics extraordinària. En ella, es van tractar i van analitzar diferents alternatives per a frenar l’auge del coronavirus a Espanya. La mesura més destaca va ser el retorn de la mascareta a exteriors sumant-se així a altres restriccions ja imposades.

MASCARETA OBLIGATÒRIA

Aquest dimecres, el president del Govern, Pedro Sánchez, anunciava la volta de la mascareta obligatòria en espais exteriors. Aquesta mesura va ser aprovada i imposada després de la reunió amb els presidents autonòmics. A més, la Comunitat Valenciana era un dels territoris que havia suggerit aquesta proposta. No obstant això, continua havent-hi dubtes respecte a les excepcions del seu ús a l’espera del decret.

PASSAPORT COVID

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha donat llum verda a l’obligatorietat del passaport Covid en les àrees que va proposar el Consell. Així, en tots els locals d’hostaleria i llocs públics on es consumisquen aliments o begudes (cinemes, circs i gimnasos) serà necessari portar a mà aquest certificat. A més, amb l’expansió de l’ús d’aquest document, s’ha prorrogat la data de caducitat d’aquesta restricció fins al 31 de gener. Així, aquesta mesura es mantindrà vigent en les festivitats de Nadal, Any Nou i Reis.

REUNIONS SOCIALS

De moment, el Govern no ha fixat un nombre màxim de persones en les reunions socials, com si va succeir durant l’estat d’alarma. No obstant això, la Conselleria de Sanitat recomana que aquestes concentracions es limiten a dos nuclis familiars. A més, Barceló ha aconsellat l’ús de la màscara en aquests esdeveniments. No obstant això, es tracten de suggeriments i no de restriccions.

ESDEVENIMENTS MULTITUDINARIS

De moment, els grans esdeveniments multitudinaris de Nadal, com la Cavalcada de Reis o Expojove, segueixen avant. Així ho confirmava aquest dilluns la consellera de Sanitat, encara que va assegurar que comptaran amb mesures per a evitar aglomeracions. No obstant això, altres esdeveniments si han sigut cancel·lats per l’augment de contagis per coronavirus. Enguany no hi haurà celebració d’Any Nou en la plaça de l’Ajuntament de València. A més, tampoc es correrà la coneguda la Sant Silvestre. Altres municipis valencians també han començat a cancel·lar aquest tipus d’esdeveniments que generen aglomeracions.

OCI NOCTURN

De moment, els establiments d’oci nocturn (pubs i discoteques) podran obrir en les seues franges horàries habituals i complint amb les mesures protocol·làries per a evitar aglomeracions. No obstant això, el certificat Covid serà obligatori per a l’accés.

HOSTALERIA

En els locals d’hostaleria, les últimes mesures aprovades en la Comunitat Valenciana indiquen que es pot completar l’aforament del local. No obstant això, es limiten a un màxim de 10 persones per taules, excepte si són convivents. A més, hauran de sol·licitar el passaport Covid siga com siga el seu aforament.