Así puedes obtener el pasaporte covid para viajar por Europa

Davant les restriccions aplicades després de l’arribada de la cinquena ona, les Comunitats Autònomes es plantegen noves mesures. Adaptar-se a una situació que difereix de les anteriors és avui una necessitat. L’alta taxa de vacunació, la fatiga pandèmica i evitar els tancaments en ple estiu obliga els executius autonòmics a pensar noves estratègies.

Per això, el Consell Interterritorial convocat aquesta vesprada debatrà l’ús del passaport COVID per a l’accés a locals d’oci i altres espais públics. Una mesura similar a aquesta ha sigut ja aprovada per l’Assemblea Nacional de França.

Al nostre país, algunes autonomies ja l’estan aplicant com és cas de Galícia i Canàries. Unes altres, com Comunitat Valenciana, Madrid i Catalunya demanen a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, una regulació nacional. Malgrat que descarten el seu ús avui dia, creuen necessari que existisca una llei de regulació.

València va ser la primera comunitat a plantejar-li-ho en privat a Darias. Fa setmanes, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ja va plantejar aquest debat. Des del Consell, tant el president, Ximo Puig, com la consellera de Sanitat, Ana Barceló, descarten que aquesta mesura estiga sobre la taula.

Puig ha incidit en què aquesta decisió no afavoreix a la igualtat mentre que existisca una part de la població que no té accés a la vacuna. “Quan totes les persones hagen tingut l’oportunitat de vacunar-se, serà un bon moment”, assegurava el President.

DUBTES ÈTICS I LEGALS PER A IMPLANTAR EL PASSAPORT COVID

Des del Ministeri de Sanitat es plantegen dubtes ètics i legals per a la seua implantació. D’una banda, hi ha un sector de la població que no té accés a la vacuna. Per un altre, que aquest passaport de la Unió Europea ha sigut creat per a poder viatjar i aqueixa és, en principi, la seua única aplicació possible.

Les comunitats que ja ho estan emprant no exigeixen el passaport COVID. Si bé aquest certificat és vàlid, el que demanen és un document de certificació que expedeix la pròpia autonomia. En ell s’indica si està vacunat, si ha passat el COVID o si té una prova negativa d’antígens o PCR.

Per a evitar aquests dubtes, les autonomies que ja ho apliquen han posat en marxa alguns mecanismes. Així Galícia, la primera autonomia a posar-ho en marxa, ha establit punts de garbellat en totes les poblacions. Qualsevol persona pot realitzar-se un test antígens gratuït i obtenir el seu certificat en el moment.