Desvelan el motivo por el que Valencia sigue en la Fase 0 una semana más
El president de la Generalitat durante la rueda de prensa del domingo.

La notícia que gran part de la Comunitat Valenciana continuaria en la fase 0 almenys una setmana més va suposar un pitxer d’aigua freda per a la majoria de valencians divendres passat. Només 10 dels 24 departaments de salut estrenen hui nova etapa, la desitjada fase 1. Per contra, els grans nuclis urbans com València, Alacant o Castelló segueixen en la zero fins a mínim el 17 de maig.

Ara, tres dies després de publicar-se la decisió del Ministeri de Sanitat es van donant a conèixer més dades sobre el “no” als valencians. Segons manifestava ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, va ser el Govern qui va modificar els criteris sense avís previ“S’han canviat les regles del joc a meitat de partit”, criticava el cap del Consell.

La Comunitat presentava unes xifres que apuntaven al pas de fase. L’autonomia ocupava la setmana passada el lloc 14 de 17 en la taxa de contagi total, menys de la meitat d’Espanya. De la mateixa manera, era la 12 de 17 en la taxa de mortalitat, també menys de la meitat del país. No obstant això, hi havia un factor amb el qual el Consell no esperava: el número de PCR realitzats.

MÉS PCR PER A PASSAR A LA FASE 1

Segons la Generalitat, aquest criteri d’avaluació no entrava en vigor fins avui dilluns. Hermelinda Vanaclocha, subdirectora general d’Epidemiologia i membre del comitè científic que assessora al Govern per a la pandèmia, va argumentar ahir que la Generalitat ha aplicat en tot moment el protocol marcat per Sanitat. Segons Vanacolocha, aquest protocol limitava els test a pacients amb símptomes que requerien hospitalització.

Puig va explicar que la Generalitat té capacitat per a realitzar 5.700 PCR al dia a través dels departaments. És a dir, amb aquestes xifres es compliria també els nous criteris.

“Els valencians hem fet els deures i en qualsevol estadística es pot comprovar. Vull que això quede clar: la societat valenciana no ha suspès cap examen, ni ha fet res malament”. Segons Puig, la Generalitat complia els criteris tècnics que s’havien exigit per a passar a la fase 1.

Puig en la reunió amb Pedro Sánchez i la resta de presidents autonòmics per a abordar l’evolució de la pandèmia.

“MÉS TRANSPARÈNCIA I REGLES OBJECTIVES”

El cap del Consell va assegurar ahir que no s’ha justificat “amb criteris objectius” la decisió del Ministeri. Per això, va demanar “transparència, reciprocitat i regles objectives” per a millorar la cogobernanza entre el Govern i les autonomies.

El líder socialista li va traslladar aquest cap de setmana les seues discrepàncies tant a Pedro Sánchez com al ministre Salvador Illa. A més, va reclamar que des de hui s’estudie de nou el pla presentat per la Comunitat perquè la decisió es revertisca al més prompte possible.

D’altra banda, Puig va demanar disculpes per la frustració d’expectatives a les persones, negocis i empreses que s’havien preparat per a la fase 1. “Tota la Comunitat necessita anar obrint-se ja, de manera segura prevalent la salut, sense relaxació social”.

Cal recordar que l’informe tècnic presentat per la Generalitat per a passar de fase va ser un total de 232 pàgines. El document ja pot consultar-se en la web de Sanitat en un clar compromís del Consell per la transparència.