José Vicente Morata en su visita a 7 Televalencia.
José Vicente Morata en su visita a 7 Televalencia.

Cònsol d’Estònia, administrador del Banc de València i actualment president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de València. José Vicente Morata presenta un currículum irreprotxable pel que fa a matèries de gestió empresarial i hui dia compagina el seu treball en la Cambra de Comerç amb l’empresa familiar Portes Morata de la qual és administrador. A més, Morata és president honorífic d’IVEFA (Institut Valencià per a l’Estudi de l’Empresa Familiar) i del patronat de la Llotja, entre altres càrrecs institucionals.

De forma paral·lela, José Luis Morata forma part del Comitè Executiu de Cambra Espanya i s’encarrega de gestionar les actuacions del Pla General d’Internacionalització i el Pla Cameral de Competitivitat per a empreses xicotetes i mitjanes.

Esta setmana Morata ha visitat ‘Ágora’, un espai en el qual el president de la Cambra de Comerç va exposar totes les seues idees en clau econòmica i empresarial que no va dubtar a compartir amb el digital de 7 Televalencia.

1. Els empresaris valencians acullen amb inquietud l’entrada de Podemos en el Govern?

Els ciutadans han pres una decisió i l’única cosa que hem de fer és acatar-la perquè es forme un Govern que és el que necessitem hui dia.

2. I dita nova Executiva podria perjudicar l’economia valenciana?

Un Govern mai té vocació de perjudicar l’economia, és al contrari. Per a poder dur a terme les polítiques que desitgen, l’economia s’ha de beneficiar. Nosaltres el que demanem és que les mesures vagen en la potenciació de l’economia perquè en cas contrari les coses no aniran bé i tornarem a unes eleccions abans del que toca.

3. La inestabilitat actual podria posar en joc el treball dels valencians?

Hem tingut molts mesos d’inestabilitat perquè no hi ha hagut Govern i portem quatre eleccions en dos anys. El que es necessita ja és que hi haja un Executiu, a partir d’ací veurem quina és la situació. Esperem que el que fins ara a Espanya ha sigut tranquil·litat i polítiques amb les quals no solament hem aconseguit eixir de la crisi sinó també treballar i exportar més continuen per a tenir una economia sanejada.

José Vicente Morata junto a Sylvia Costa durante la grabación de 'Ágora',
José Vicente Morata al costat de Sylvia Costa durant l’enregistrament de ‘Ágora’.

4. Creu que s’abordarà la infrafinanciación que pateix la Comunitat Valenciana amb el nou Govern?

Ho dubte molt, tal com està ara la situació no crec que es puga arribar a un acord. Considere que hem de continuar treballant perquè arribe els diners perquè nosaltres som incapaços de generar-lo pel repartiment que hi ha. Hem de continuar en aqueixa petició de solucionar la infrafinanciación però també que s’executen les infraestructures que necessitem.

5. De no resoldre’s, Com afectaria l’economia valenciana?

No és una situació bona. No és una cosa positiva perquè evidentment la nostra diferència amb la resta d’autonomies és molt gran i això perjudica les polítiques de suport a les empreses que són clau per a créixer.

6. Es parla ja d’una possible crisi econòmica cara al 2020, Com es preveu?

Jo no crec que en 2020 vaja a haver-hi una crisi, no hi ha cap dada que el confirme i vénen eleccions americanes a la fi d’any per tant no ho preveiem. Sí que s’espera una desacceleració econòmica però això no té res a veure amb la crisi.

7. També estem tornant al boom dels preus immobiliaris, això podria tornar a castigar l’economia?

Els preus immobiliaris van fer un boom en un moment donat a causa d’un excés de diners i de generació de préstecs que el que feien és crear una inflació irreal. Ara no hi ha oferta de sòl per tant no hi ha un boom en oferta de pisos i la situació dista molt del que va succeir fa deu anys.

8. A nivell general, quina radiografia pot fer de les empreses valencianes?

Jo crec que estem molt millor del que estàvem abans. El turisme està anant bé, les exportacions marxen bé i el consum continuarà funcionant. Per tant, la nostra situació econòmica no és dolenta i la de les empreses que estem batent rècords històrics quant a exportacions tampoc.

9. Per a concloure, a quins reptes s’enfronta l’economia valenciana cara al pròxim any?

Els reptes de les empreses són innovació, digitalització i internacionalització però d’una forma permanent. Han d’entrar dins del DNI de totes estes coses i ha de ser la gestió diària la que permeta aconseguir els resultats.