Así rastrean los casos de coronavirus en Valencia para interrumpir la cadena de contagios
Sanitario realizando el test de coronavirus. / FOTO: Javier Etxezarreta EFE).

Des de l’inici de la pandèmia, les notícies falses sobre el COVID-19 no han deixat de créixer. Entre aquestes “fake news” destaquen les referides a l’ús de medicaments i el seu possible impacte en la malaltia. Per això des de la Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) han resolt tots els dubtes sobre el coronavirus i els medicaments per a tractar-ho.

Ibuprofeno i coronavirus

El ibuprofeno ha sigut protagonista de moltes informacions. Es van plantejar molts dubtes sobre el seu ús arran d’un missatge en Twitter publicat pel Ministre de Sanitat de França. En ell alertava que els antiinflamatoris podrien empitjorar la infecció del COVID-19. Per això, aconsellava prendre paracetamol en cas de febre. Aqueix missatge va causar confusió i desconcert. A més, no oferia cap explicació sobre en què es va basar per a divulgar la informació.

Per això, la Agència Espanyola de Medicaments i Producte Sanitaris (AEMPS) va fer pública una nota aclaridora on explicava la situació.

  • No hi ha dades que facen pensar que l’ibuprofeno puga empitjorar la situació dels infectats per SARS-COV-2.
  • La possible relació entre l’exacerbació d’infeccions amb ibuprofeno i ketoprofeno s’estan avaluant.
  • Els pacients que estiguen en tractament crònic amb ibuprofeno o ketoprofeno no han d’interrompre-ho.
  • Les guies recomanen com a primera alternativa el ús de paracetamol per al tractament de la febre. No obstant això, no està contraindicat l’ús d’ibuprofeno en el tractament de símptomes menors.

Medicaments contra la hipertensió

Els inhibidors de l’enzim convertidor d’angiotensina i els antagonistes del receptor d’angiotensina són dos àmplies famílies de medicaments que s’usen sovint en el tractament de la hipertensió arterial i la insuficiència cardíaca.

A mitjan març van sorgir notícies basades en hipòtesis teòriques sobre si aquest tipus de medicaments pogueren afavorir la infecció i desenvolupament de la COVID-19. La Societat Espanyola de Cardiologia va explicar que no existia evidència clínica o científica que donara suport suspendre el tractament d’aquests medicaments en pacients amb coronavirus.

Finalment, el 25 de maig la AEMPS va publicar que recents assajos clínics demonstraban que aquests medicaments ni afavoreixen la infecció ni empitjoren la malaltia. De la mateixa manera, no augmenten la mortalitat dels pacients infectats per SARS-COV-2. Per tant, no hi ha motius perquè els pacients que prenguen aquests medicaments canvien o interrompen el seu tractament per temor al coronavirus.