Mapa de rebrotes: autonomías más afectadas y nuevas medidas de contención
Mapa de España según los últimos positivos de coronavirus. / Fuente: Ministerio de Sanidad.

El creixement del coronavirus a Espanya es fa cada vegada més evident. Els rebrots no cessen el seu augment i la incertesa sobre què passarà continua in crescendo. El país compta actualment amb prop de 120 brots de COVID-19. Aquesta xifra afecta a un total de 2.139 persones segons les últimes xifres del Ministeri de Sanitat.

Davant el nou panorama sanitari moltes autonomies estan optant per confinar de nou i fins i tot una d’elles ha decidit retrocedir fins a la Fase 2 del Pla de Desescalada. Aquest és el cas d’Aragó, allí el govern autonòmic ha obligat a retrocedir a dos de les seues ciutats: Huesca i Saragossa.

No obstant això, es tracta una Fase 2 flexibilitzada ja que no existeixen les franges horàries ni es limita la mobilitat. Per contra, els aforaments dels locals es redueixen. En el cas de l’hostaleria poden omplir un 50% de l’interior i un 75% de les terrasses, un percentatge que es repeteix en comerços, piscines, establiments i esdeveniments culturals.

A Catalunya la situació també és crítica, la zona més preocupant és Lleida. La província compta amb quatre brots, el més preocupant és el corresponent a les comarques de Cinca i La Llitera (Huesca). Aquest es va originar el passat 20 de juny i des de llavors suma un total de 369 casos detectats. Encara que el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, havia ordenat el confinament, el Jutjat d’Instrucció de Lleida va anunciar la seua paralització ahir, una decisió a la qual Torra es va oposar.

CANVIA L’ÚS DE MÀSCARES EN GRAN PART D’ESPANYA

A això se suma la qüestió de les màscares. Mentre el Govern d’Espanya obliga al seu ús quan no puga garantir-se el distanciament de seguretat de metre i mig, moltes autonomies han optat per una restricció major. Això suposa usar la màscara sempre que s’estiga en espais públics encara que puga garantir-se la distància de seguretat. Únicament hi ha nou supòsits que permeten la no utilització d’aquesta.

Catalunya va ser la impulsora de la mesura a la qual li van seguir Balears, Extremadura i País Basc la setmana passada. Ahir el nombre d’autonomies va augmentar i es van sumar Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Múrcia i Navarra.

En la Comunitat Valenciana s’ha anunciat que no s’endurirà la normativa d’ús. No obstant això, la Generalitat no descarta aplicar-ho si el nombre de rebrots continua creixent. De moment s’han notificat dos nous rebrots pertanyents a Borriana i Santa Pola. A més, hi ha hagut un augment de casos a Foios i Rafelbunyol mentre els altres rebrots segueixen sense novetats.