Puig defiende un estado de alarma por comarcas ante el riesgo de rebrotes
El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, visita el almacén sanitario de Feria Valencia en una imagen de archivo - Rober Solsona - Europa Press - Archivo

El president de la Generalitat ValencianaXimo Puigha defensat avui l’aplicació d’estats d’alarma per comarques si es donen situacions de risc per rebrots en determinades zones d’Espanya.

El líder del Consell ha donat suport així la decisió de Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, de confinar als veïns del Segrià (Lleida). Les declaracions s’han produït aquest matí durant una roda de premsa a l’Hospital La Fe de València després de conèixer-se que el Jutjat d’Instrucció 1 de Lleida havia paralitzat el tancament domiciliari en aquesta comarca.

Segons la resolució, la decisió és una competència de l’Estat que per tant no pot aplicar una administració autonòmica. No obstant això, Torra ha assegurat que “assumeix les conseqüències” i ha continuat amb el confinament.

“SABÍEM QUIN ERA EL MARC LEGAL: L’ESTAT D’ALARMA”

Davant aquests fets, Puig ha defensat l’aplicació d’estats d’alarma localitzats o altres “instruments jurídics potents”. “Sabíem quin era el marc legal: l’estat d’alarma”, ha assenyalat. A més, ha recordat que el Govern va declarar que “era possible” aplicar això en espais determinats.

“En termes generals, queda ben clar que l’estat d’alarma era fonamental per a eliminar la mobilitat i limitar drets constitucionals”. No obstant això, ha assenyalat que caldria definir bé les mesures i sempre serà una situació “revisable”.

PUIG NO ENDURIRÀ L’ÚS DE LES MÀSCARES

Al marge dels confinaments, Puig ha anunciat que la Comunitat no endurirà l’ús de màscares. “L’ús de la màscara no està en el debat, és absolutament necessari. Cadascun de nosaltres som responsables”, ha explicat després de conèixer-se que Andalusia, La Rioja, Navarra, Astúries, Cantàbria, Aragó i Múrcia s’han sumat a la decisió que van adoptar Catalunya, Balears i Extremadura la setmana passada.

Puig ha remarcat que no vigilaran “permanentment el que fa cada ciutadà”. Ha assenyalat que és una acció de responsabilitat personal per a lluitar contra la pandèmia. A més, ha assegurat que “cal conviure amb el coronavirus” seguint també altres pautes com a “distància interpersonal, ventilació i higiene”.

No obstant això, el líder de l’Executiu valencià no ha tancat la porta a endurir l’ús de màscares. Puig ha assegurat que “en els pròxims dies es poden prendre decisions” i és que tot dependrà de l’evolució del coronavirus en la Comunitat Valenciana.