Fallas

Ja siga perquè vius a València però treballes i quasi no tens temps lliure per a gaudir de les Falles o bé resideixes en una altra part del món però has decidit desconnectar este cap de setmana per a conèixer la millor festa d’Espanya, et proposem un pla exprés de dos dies amb què viure al màxim el millor d’aquestes Falles 2019.

JORNADA 1

Posem com a punt de partida l’Estació del Nord, estant ja en ple centre de València pots fer una primera parada que et farà agafar forces per a tot el dia: xocolate amb xurros. Res més eixir de l’estació trobaràs nombrosos llocs al carrer on adquirir aquests productes tan típics de les festes.

Amb l’estómac ja ple posa rumb pel carrer Xàtiva i presa el carrer Convent Jerusalem on podràs gaudir de la Falla Convent Jerusalem – Matemàtic Marzal, una comissió que ha rebut un total de 15 premis en la Secció Especial només avançada per la Plaça del Pilar amb 16. Represa el carrer Xàtiva i dirigeix-te per a l’avinguda Marquès de Sotelo cap a la Plaça de l’Ajuntament, un trajecte en el qual podràs gaudir d’un dels quinze monuments més importants de València: la Falla Telefònica Ribera Convento Santa Clara.

Apagón durante disparo pirotecnicoA l’Ajuntament tindràs l’oportunitat de visitar la falla municipal elaborada per Latorre i Sanz amb disseny de PichiAvo i gaudir de l’ambient de la mascletà, un espectacle pirotècnic que no podràs perdre’t. En finalitzar serà l’hora de menjar, la millor opció és allunyar-se de la zona centre i optar per barris com el Carmen, l’Albereda o l’Eixample. La nostra recomanació és triar el primer d’aquests ja que així podràs gaudir després de dos de les Falles més importants de València: Plaza del Pilar i Plaza de la Mercè.

A més, si eres de fora de la ciutat i vols conèixer la seua historia esta és la zona perfecta per a descobrir la part més històrica de València on es troba la Plaça de la Reina i la Plaça de la Verge, amb monuments com el Micalet, Santa Catalina (ací també podràs gaudir d’un xocolate amb xurros i bunyols espectacular) i el Palau de la Generalitat.
Vagarejant per aquests carrers arribaràs a la Falla Na Jornada, una de les comissions més importants que enguany sorprendrà amb un monument sobre la trama urbana del París medieval amb una picada d’ullet als cafès cantants de Montmatre i Montparnasse.

profitant l’arribada al llit del riu utilitza aquesta ocasió per a baixar a fer una passejada per l’àrea més verda de València, relaxa’t en una de les seues ombres i sal a l’altura de les Torres de Serrans per a descobrir aquest monument tan característic de la capital del Túria.

En el cas que aquesta ruta l’estigues fent el diumenge o dilluns podràs veure l’acte més multitudinari de fallers: l’Ofrena a la Verge dels Desemparats. La millor part per a veure-la és en la mateixa Plaça de la Verge ja que així podràs contemplar el mantell però també pots optar pel carrer de la Pau o el carrer Sant Vicent, les dos vies de València per la qual desfilen totes les comissions de València.

Si després d’aquest passeig continues amb força pots optar per sopar en algun lloc de tapeo de l’Albereda, veure la Falla Exposició i aprofitar per a contemplar el castell de focs artificials sobre el llit del riu Túria.

JORNADA 2

Arranca el dia amb un bon desdejuni o brunch i continua la teua ruta fallera pel centre de la ciutat. Visita la zona de Gran Via on tant pel carrer Conde Altea com per Cirilo Amorós descobriràs altres falles espectaculars. Si vas per Conde Altea no podràs perdre’t la Falla Almirante Cadarso i la Falla Maestro Gozalbo, mentres que si després creues a l’altre costat de Gran Via et recomanem veure la Falla Grabador Esteve.

Arribats a aquest punt i si no eres de València et convidem a descobrir el Mercat Colón, un dels espais gastronòmics més freqüentats pels valencians on podràs provar una de les orxates millor valorades d’Espanya amb els seus famosos fartons.

Si eres un admirador incondicional de la pólvora torna a gaudir de la mascletà i aquesta vegada opta per menjar per l’Eixample o Ruzafa, un barri ple de vida pel qual descobriràs unes altres de les Falles més importants de València: Cuba Literat Azorín i Sueca Literat Azorín.

Per a esperar que arribe la nit i contemplar la il·luminació dels carrers pots descansar en el nou Parc Central de València, una zona verda que ha servit d’inspiració a les llums de la Falla Cuba-Puerto Rico, guanyadora de la millor il·luminació d’estes festes falleres.

Tanca el dia tapeando per esta zona i fins i tot pots provar sort en un dels mercats gastronòmics més concorreguts de la ciutat, el Mercat de San Valero, abans de posar rumb a casa i acomiadar unes festes falleres ben aprofitades.

Es tiempo de Buñuelos, conoce los mejores sitios donde comértelos

Conoce los horarios de los castillos de Fallas