Aquest 20 de març era un dels dies marcats en el calendari pel Govern del Rialto. Hui començava el gran projecte de Compromís i el PSPV a València: la peatonalització de la Plaça de l’Ajuntament. No obstant això, tot s’ha paralitzat per la crisi del coronavirus, així que tant aquest com els altres projectes de mobilitat a València hauran d’esperar.

Quan Ximo Puig va anunciar que les Falles s’ajornaven, era d’esperar que els projectes de mobilitat es paralitzaren. I les sospites es van confirmar quan el Govern d’Espanya va anunciar l’Estat d’Alarma. Les obres de lapeatonalització de la Plaça de l’Ajuntament anaven a estar acabades hui. No obstant això, encara és prompte per a saber quan s’iniciarà el projecte, ja que encara es desconeix quan acabarà la quarantena.

Quan comencen les obres, l’Ajuntament serà per als vianants. Es deixarà un vial perimetral per la zona de Correus i l’Ateneu Mercantil per al transport públic, els serveis de la plaça i els vehicles d’emergències. Com ja va anunciar Sandra Gómez, regidora de Desenvolupament Urbà i vicealcaldessa, la plaça conservarà gran part de la seua idiosincràsia. Es mantindrà l’esplanada de les mascletaes i la font.

Entre els canvis més destacats estan el nou disseny per a les parades de flors o el canvi de paviment. Encara que els valencians i valencianes haurem d’esperar fins a juny per a veure-ho. El nou sòl de l’Ajuntament serà més porós i tindrà un color marró ataronjat.

Les conseqüències de la peatonalització

El Govern no anunciarà el cessament de l’estat d’alarma fins que les autoritats sanitàries l’indiquen. Giuseppe Grezzi, regidor de Mobilitat Sostenible de València, ha anunciat que l’ajornament de les obres de la plaça de l’Ajuntament s’ha acordat en el govern municipal. De la mateixa manera, “inclou l’ajornament de les modificacions de la xarxa de l’EMT i les actuacions que això suposa al carrer de Colón“.

D’una banda, els canvis en l’EMT estaven programats per al 23 de març. Quan arribe el moment i així ho decidisca el Govern i l’Ajuntament de València, s’estrenarà una nova línia. Es tracta de la C1, que passarà pel centre històric de la ciutat. L’autobús que faça el nou recorregut accedirà mitjançant un vial paral·lel a Correus i l’Ateneu. Aquesta línia connectarà els bescanviadors de la Porta de la Mar i Xàtiva-Lluís Vives. Així, ja no hi haurà cap parada de l’EMT en la plaça de l’Ajuntament.

Quant al carrer Colón, els canvis tampoc arribaran el 23 de març. Quan es produïsquen, només hi haurà disponible un carril per als vehicles privats i dos per al transport públic, just a l’inrevés que abans. A més, es produirà un canvi de sentit entre la Porta de la Mar i l’encreuament amb el carrer Conde Salvatierra. D’aquesta manera, ja no es podrà entrar des de la rotonda a Colón llevat que siga en transport públic.