Alfafar ha aprovat en el ple la recepció d’una subvenció per part de la Generalitat Valenciana dels fons europeus FEDER per a la realització de treballs de protecció, conservació i recuperació en l’Alqueria del Pi, considerada un be patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana, que possibilitaran la seua reconversió en centre d’interpretació de l’arròs i turístic.

La inversió serà d’un total d’1.126.913,74€ dels quals la Conselleria aportarà 465.666,84€ (el 50% del cost elegible) i la resta ho aportarà el **Ajuntament d’Alfafar.

L’Alqueria va ser construïda entre els segles XVII i XVIII i la seua funció era la de ser una explotació agrària situada en l’horta fèrtil d’Alfafar i representa la tipologia arquitectònica casa-pati-cambra mitjançant la tècnica de construcció de la “Tàpia Valenciana”.

Aquesta actuació a més de recuperar un dels edificis emblemàtics i històrics de la localitat i preservar la nostra història i identitat, possibilitarà la creació d’un centre d’interpretació de l’arròs i turístic a Alfafar des del qual s’orquestrarà l’activitat turística local, funcionant aquesta Alqueria com a “porta d’accés” a l’Albufera gràcies a la seua pròxima localització a la xarxa ferroviària i al Parc Natural de l’Albufera.

També contribuirà al desenvolupament del turisme sostenible posat que els usos proposats per a aquesta edificació afavoriran el transport net, l’alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient, amb un turisme que no ocasiona impacte sobre els processos ecològics naturals i que visibilitza i regenera les zones agrícoles i el patrimoni cultural i natural.

Des del centre partirà la ruta a peu pel centre històric d’Alfafar així com també la ruta ciclista que connecta la localitat amb l’Albufera. A més, també es fomentarà a la cohesió social gràcies a activitats i iniciatives amb escoles, associacions, negocis… que promocionaran els valors culturals i naturals.

La concessió d’aquesta subvenció és de molt bon grat per a l’Ajuntament posat que possibilitarà la consecució d’un dels reptes i també objectius del consistori que és treballar i recuperar part de la nostra cultura i identitat aprofitant-la per a difondre-la entre la ciutadania i turistes aconseguint un desenvolupament tant cultural, patrimonial, econòmic com a social en la localitat d’Alfafar