camas

El Sindicat d’Infermeria, SATSE, ha denunciat el tancament de almenys 14.000 llits en els diferents centres hospitalaris d’Espanya durant els mesos d’estiu, així com la disminució del nombre de professionals i de serveis, la qual cosa suposa una notable deterioració en l’atenció que es presta als ciutadans.

SATSE ha assenyalat que, un any més, les diferents administracions sanitàries aprofiten el període estiuenc per a estalviar-se diners a costa de l’atenció als ciutadans. “No és admissible que es pose el cartell de ‘tancat per vacances’ a hospitals i centres de salut durant tres mesos mentre que els ciutadans continuen necessitant els seus serveis”, apunten des de l’organització sindical.

En el cas dels hospitals, tots els serveis de salut procedeixen de manera sistemàtica a tancar llits, la qual cosa comporta un augment de les llistes d’espera, tant mèdiques com quirúrgiques; la paralització de proves diagnòstiques; les altes de forma precipitada, i l’amuntegament de pacients en els serveis d’Urgències, obligant els professionals sanitaris a atendre’ls, en moltes ocasions, en zones no habilitades per a #això, com els corredors.

Així mateix, segons el Sindicat d’Infermeria, el tancament de llits en els centres hospitalaris augmenta l’índex de malalts desplaçats que no són atesos en la unitat corresponent a la seua patologia, la qual cosa deteriora la qualitat de l’assistència rebuda.

Les dades recopilades per l’organització sindical en tots els serveis autonòmics de salut conclouen que es tancaran, almenys, 14.000 llits en tot l’Estat. Es tracta d’una xifra “a la baixa”, ja que determinades gerències s’han negat a oferir a l’organització sindical les xifres corresponents a alguns centres hospitalaris.

En concret, a Andalusia el tancament de llits s’estima en més de 2.400; a Extremadura, unes 350; a Astúries, prop de 400; a Balears, més d’un centenar; a Euskadi, més de 1.000; a Castella-la Manxa, prop de 400, a Múrcia són quasi 300 llits tancats, a Madrid, unes 1.500, i a Castella i Lleó, més de 400 llits.

Per part seua, en la Rioja, són prop de 50 els llits tancats; a Navarra, al voltant de 200; a Canàries, més de cent; a Cantàbria, més de 40; a Galícia, més de 900; a Aragó, prop de 400; a Catalunya, més de 2.300, i a la Comunitat Valenciana, unes 3.000.

A més del tancament de llits, els centres hospitalaris compten amb un menor nombre d’infermeres, infermers i fisioterapeutes, al no substituir-se convenientment als professionals que es van de vacances. La situació varia, segons les comunitats autònomes, però els percentatges de contractació de suplències en Infermeria van des del 30 al 75 per cent.

En el cas d’Atenció Primària, un alt percentatge de centres de salut tanquen les seues portes a les vesprades a l’estiu el que suposa un nou obstacle per al ciutadà a l’hora de voler fer efectiu el seu dret a la salut quan ho necessite.

SATSE reconeix que durant els mesos d’estiu descendeix alguna cosa la pressió assistencial en determinats centres o unitats, però subratlla que aquesta disminució no és ni molt menys proporcional a la reducció dels recursos humans i serveis que es realitza des de les administracions sanitàries.

http://7televalencia.com/30-grados-habitaciones-hospital-arnau/