iglesia

L’església de San Juan del Hospital de València, del segle XIII, ha iniciat les celebracions del 50 aniversari de la seua reobertura al culte en 1967, després d’un conveni entre l’Arxidiòcesi de València i la Prelatura de l’Opus Dei.

L’acte central serà la missa d’acció de gràcies que presidirà el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, el pròxim 24 de juny. Va ser el 24 de juny de 1967 quan es va celebrar la primera missa- després de restablir-se el culte en 1966- i “des de llavors s’ha treballat per a restaurar la seua bellesa primitiva, alhora que es desenvolupen iniciatives de catequesis, solidaritat i de difusió de la cultura”, segons el seu rector, Carlos Cremades.

En 1920, l’església va passar a dependre de la parròquia de San Juan i San Vicente de València. Durant la persecució religiosa de 1936, va ser saquejada a incendiada i “el seu estat era tal que anava a ser demolida”. No obstant açò, “un informe de l’acadèmic Elías Tormo ho va impedir i en 1943 va ser declarada Monument Històric-Artístic Nacional”. Des de llavors i fins a 1966, alguns dels seus espais van tenir diversos usos, entre els quals figura un antic cinema, una cuina amb bar i una sastrería.

Treballs de restauració

Entre les intervencions figura la restauració de el “Pati Sud” on se situa l’antic cementeri urbà medieval de San Juan del Hospital  (segle XIII), amb la consolidació i reconstrucció dels arc-solios funeraris del segle XIII-XIV, així com les pintures murals de la capella de San Miguel Arcàngel, datades també en el segle XIII, “un dels escassos testimoniatges de pintures murals de transició del romànic al gòtic”.

Igualment, s’està elaborant una rèplica en impressió 3D de la imatge original de la Verge del Miracle, de l’església de San Juan del Hospital, que es troba actualment en el Museu de la Catedral de València.

Els treballs de restauració, que van començar en 1967 i “continuen encara hui” han permès retornar el seu aspecte original del conjunt i “també han tret a la llum vestigis d’èpoques anteriors com les restes del circ romà de València i d’una font islàmica”.

Repartiment de 15.000 aliments el passat any

Igualment, destaca de l’església de San Juan del Hospital la labor pastoral i social. Així, el passat any van poder repartir-se 15.000 quilos d’aliments destinats a famílies sense recursos i “són continus els cursos que ofereix com de cuina, manipulació d’aliments, de costura i punt, a més de la borsa de treball que disposa a través de la qual facilita ocupacions.

Així mateix, entre altres iniciatives, l’església de San Juan del Hospital també ha editat una guia didàctica del conjunt històric “que també servirà per a la visita de xiquets i joves al temple”, segons Cremades que ha afegit que “també està previst dissenyar un recorregut cultural i artístic amb audioguías”.