L’excel·lència gastronòmica, la sostenibilitat  i la proximitat podem dir que són tres valors fonamentals per a la guia que s’ha presentat aquest matí a l’Oceanogràfic de València. Es tracta de «Sustentable, guia dels restaurants de la Comunitat Valenciana» que ha sigut realitzada per la biòloga i consultora ambiental, María Diago.

És la primera guia, dins de l’àmbit estatal, que valora la sostenibilitat, la proximitat del producte i l’oferta gastronòmica dels 100 restaurants d’esta comunitat i que s’inclouen a Sustentable.

Una guia que, com bé ha explicat María Diago aquest matí a la presentació, «va sorgir per la necessitat de lligar la gastronomia, que representa el 33% del PIB nacional, amb la sostenibilitat i així fer que Sustentable siga una ferramenta cultural de lluita contra el canvi climàtic«.

Un treball de camp molt extens en què la directora de Sustentable assegura que «ha sigut un camí amb molts reptes» i, a més a més, el seu equip, amb Lluís Ruiz al capdavant, s’han recorregut en 12 mesos un total de 200 restaurants i quasi 30.000 quilòmetres, per a oferir aquests restaurants de València, Castelló i Alacant.

Uns restaurants que han sigut puntuats segons el seu grau d’excel·lència gastronòmica, proximitat del producte i sostenibilitat ambiental, una informació que acompanya als 100 restaurants que apareixen a esta guia i que, la mitjana d’aquests tres valors, conforta l’índex Sustentable.

«Per a nosaltres era important separar aquests tres valors i afegir la informació d’utilitat tant per al restaurador com per a l’usuari», remarcava la directora de la guia.

En este sentit, cuiners valencians com Ricard Camarena ha sigut el guanyador d’aquests 100 restaurants valencians analitzats, en obtindre l’índex sustentable, la millor qualificació de la mitjana dels tres criteris i també ha sigut el millor valorat per la seua qualitat de l’oferta gastronòmica.

Per la seua banda, el xef Bruno Ruiz d’ Aticook a Dènia (Alacant) ha sigut el guanyador en el criteri de sostenibilitat i el restaurant de Benicarló (Castelló) Raúl Resino el millor valorat en proximitat.

Durant la presentació, el president de l’Acadèmia de Gastronomia, Rafael Poveda, ha felicitat el naixement d’aquesta guia «perquè arriba just a temps que el valor de la sostenibilitat tinga un reconeixement rellevant dins de la restauració, tenint en compte que el més sostenible és cultivar la terra i utilitzar els productes de proximitat».

María Diago junt amb el president de l'Acadèmia de Gastronomia, Rafael Poveda i la periodista Pilar Algarra
María Diago junt amb el president de l’Acadèmia de Gastronomia, Rafael Poveda i la periodista Pilar Algarra

Una guia disponible en format APP

Des de hui, també, aquesta guia dels 100 restaurants també està disponible en format APP i està prevista que s’actualitze  cada dos anys.

A banda, el passat divendres María Diago visitava el programa La Graella a Radio Siete i assegurava una gran satisfacció «per la rebuda que ha tingut la guia per part dels professionals de la gastronomia, ja que hem valorat la seua opció personal per apostar per productes de proximitat i de la nostra terra«.

Una guia que, va més enllà i ofereix un total de 18 bodegues i almàsseres de la Comunitat Valenciana seleccionats per la seua qualitat, un treball de camp realitzat per especialistes i crítics.

I a tot açò, cal afegir, que està exempta de publicitat, un fet que garanteix el rigor de la seua  informació i de l’anàlisi de les dades.

Ha comptat amb la col·laboració de diferents entitats públiques i privades i, per això, «esperem que aquesta guia s’estenga cap a altres comunitats i puguem fer futures edicions», comentava Maria als micròfons de La Graella.

María Diago amb l'equip de La Graella als estudis durant la seua entrevista
María Diago amb l’equip de La Graella als estudis durant la seua entrevista