El Gobierno propone aplicar un peaje a todas las carreteras española para 2024

2024 podria ser un any que marcar en el nostre calendari. A partir d’aquesta data, el Govern podria començar a implementar peatges en totes les carreteres del país. Els motius que portarien a l’executiu a establir aquest sistema de pagament serien dos: “qui contamina paga” i “el que usa paga”.

Així mateix, es recolzaria en la minorització de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i l’impacte de la carretera sobre el medi ambient. De moment, el Executiu preveu dur a terme una campanya de conscienciació sobre la població quant a la necessitat d’executar aquesta mesura. Així ho assegura en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència remès a Brussel·les.

Basant-se en l’experiència internacional, l’Executiu creu que el temps mínim necessari per a desenvolupar els instruments és de dos i tres anys. No obstant això, insisteix que cercarà l’acord social i polític per a implementar aquesta mesura, segons arreplega Europa Press. D’aquesta forma, ho consultarà amb transportistes professionals, les comunitats autònomes i altres administracions.

Quant als vehicles autoritzats per al transport de mercaderies per carretera, el text assenyala que l’Administració impulsarà les condicions normatives necessàries perquè el cost siga assumit pels carregadors. D’aquesta forma, es pretén incentivar la cerca de la sostenibilitat i eficiència del transport.

El peatge en carreteres, a la fila d’altres impostos verds

La mesura dels peatges se suma a altres impostos, alguns d’ells entren en vigor enguany. Aquest és el cas del qual gravarà el depòsit de residus en abocador i a la incineració. En aquest sentit, l’executiu ha assenyalat que modificarà l’Impost sobre els Gasos Fluorats d’Efecte d’hivernacle. Així mateix, revisarà les bonificacions dels hidrocarburs utilitzats com a carburant “per a l’equiparació progressiva dels tipus impositius”. En altres paraules: encara que no detalla la quantia, obri la porta a pujar l’impost al dièsel.