Coches en la avenida Peset Aleixandre de Valencia.
Avenida Peset Aleixandre de Valencia.

El Consell de Ministres celebrat aquesta setmana ha anunciat l’acord de Declaració davant l’Emergència Climàtica i Ambiental a Espanya, un compendi en el que es desenvolupen 30 mesures que entraran en vigor amb la finalitat del revertir el canvi climàtic.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que el primer punt de l’acord és “portar a les Corts un projecte de llei que garantisca aconseguir les emissions netes zero no més tard de 2050, impulsat per a això un sistema elèctric 100% renovable, un parc de turismes i de vehicles comercials amb emissions de 0 grams de CO2 per quilòmetre, un sistema agrari neutre en emissions de CO2 equivalent, i un sistema fiscal, pressupostari i financer compatibles amb la necessària descarbonització de l’economia i de la societat”.

Això significa que en el 2050 cap mena de vehicle dièsel, de gasolina o híbrid podria circular per les carreteres del territori nacional i, possiblement, tampoc per cap país pertanyent a la Unió Europea posat que la futura Llei de Canvi Climàtic està basada en les imposicions d’aquest organisme internacional.

ZONES DE CIRCULACIÓ DE BAIXES EMISSIONS

A més, des del Govern liderat per Pedro Sánchez s’ha explicat l’objectiu d’obligar als ajuntaments amb més de 50.000 habitants a crear zones de baixes emissions. Això suposaria l’establiments d’uns perímetres d’accés restringit per als vehicles més emissors de diòxid de carboni (CO2) i contaminants.

En este cas, això entraria dins de les mesures aprovades per la Comunitat Europea pel que Espanya s’adheriria a estes directrius amb l’objectiu de reduir a “zero grams” l’emissió de CO2.