transporte

L’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), la Generalitat i els alcaldes de l’àrea metropolitana de València es desplaçaran fins a Madrid para “que la veu valenciana s’escolte en la capital per a reclamar la subvenció al transport metropolità davant la passivitat i el silenci del Govern d’Espanya al no incloure cap subvenció en els pressupostos Generals de l’Estat”.

Així ho ha anunciat la gerent de l’Autoritat de Transport Metropolità de València, ATMV, María Pérez Herrero, que al costat del secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, i el director general d’Obres Públiques, Carlos Domingo, ha mantingut una reunió amb els 60 alcaldes que formen l’àrea metropolitana.

Segons ha explicat Pérez Herrero, durant la trobada s’ha pres aquesta decisió després que els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2018 no inclogueren “ni un sol euro per al transport metropolità de València” i que totes les peticions de reunió que s’han realitzat al Ministeri d’Hisenda hagen quedat sense resposta.

“Davant el silenci permanent volem que ens reben en el Ministeri d’Hisenda i ens donen les explicacions oportunes” perquè segons ha assenyalat amb aquesta decisió el Govern d’Espanya “de manera injustificable, ha decidit excloure i ha negat el dret a tenir un transport metropolità a quasi 2 milions d’habitants de la tercera àrea metropolitana d’Espanya”.

Per açò, previsiblement la setmana vinent es desplacen fins a Madrid perquè “la veu d’aquests quasi 2 milions d’habitants de l’àrea metropolitana no quede silenciada perquè els valencians tenen els mateixos drets i compleixen els mateixos requisits que altres àrees d’Espanya”.

Grans avanços

En aquest sentit, tant la gerent de l’ATMV com els alcaldes han coincidit a assenyalar que en aquests més de dos anys s’han realitzat “grans avanços perquè en 2015 hi havia un buit enorme en matèria de mobilitat, s’havien desmantellat tots els instruments que permetien rebre aquests diners per part de l’Estat. De fet, des del 2011 l’àrea metropolitana de València ha deixat de rebre més de 300 milions d’euros en subvencions de l’Estat mentre les altres àrees d’Espanya han rebut més d’1.500 milions”.

No obstant açò, ha continuat “la Generalitat, a través del departament que dirigeix la consellera María José Salvador, ha fet els deures creant la pròpia Autoritat del Transport Metropolità de València amb el consens necessari entre tots, s’ha iniciat la redacció dels Planes de Mobilitat Sostenible i s’ha engegat la reordenació del Mapa de Transport”.

“No està justificat que la tercera àrea metropolitana d’Espanya que compleix amb tots els requisits exigits, quede al marge mentre Madrid rebrà 127 milions en 2018 per al seu transport metropolità, Barcelona 109 milions i Canàries 48 milions”, ha puntualitzat .

Aposta per l’àrea metropolitana

Per la seua banda, el secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, ha assegurat que la Generalitat creu fermament en el projecte del transport metropolità perquè és “il·lusionant, alternatiu al vell sistema de mobilitat, i cooperatiu ja que beneficia a tots més enllà dels colors polítics”.

Per açò, ha lamentat que “no hi ha explicació racional i objectiva possible a aquesta marginació” i ha apuntat que “amb tots els diners que s’ha deixat de rebre de l’Estat per al transport metropolità durant aquests anys es podria haver reordenat dues vegades tota la xarxa de transport concesional de la Comunitat o haver acabat la T2”.

Boira també ha explicat que, entre altres accions, es presentaran en els ajuntaments mocions sobre aquest tema i es visibilizará la necessitat d’aquesta subvenció amb la marxa fins a la capital perquè “sembla que aquest Govern solament entén les coses quan les accions es fan en el quilòmetre zero de Madrid”.