Exterior del Palacio de Hielo de Madrid, la gran morgue de España para fallecimientos de coronavirus.
Exterior del Palacio de Hielo de Madrid, la gran morgue de España para fallecidos de coronavirus.

La xifra de morts per coronavirus en la Comunitat València podria no ser real. Hui dia hi ha comptabilitzades 724 víctimes a nivell autonòmic. No obstant això, aquestes serien moltes més si es realitzaren test a tots els possibles positius morts.

Així ho ha admès hui la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en ser preguntada pels periodistes. Barceló ha destacat que les dades que aporten des de la Generalitat podrien no coincidir amb la realitat. Assegura que l’administració autonòmica està oferint dades vinculades a les persones hospitalitzades o residents de centres de majors, a més dels professionals sanitaris.

Segons Barceló, la saturació dels hospitals impedeix certificar les morts produïdes en llars i que podrien ser víctimes del coronavirus. Per això, tots els morts sense una prova positiva prèvia a la defunció no entren en el còmput de la Generalitat.

Barceló ha destacat que serà dins de tres mesos quan puguen disposar de les dades reals sobre els morts a causa de la pandèmia. El període de temps està delimitat pel Registre Civil. Aquest és el que envia a Salut Pública les certificacions de defunció en un termini màxim de tres mesos. “A partir d’aqueix moment és quan es tenen dades. No podrem ampliar aqueixa informació de les certificacions d’aqueixos registres fins a aqueix moment”, ha detallat.

JUSTÍCIA DEMANA RAPIDESA Als REGISTRES CIVILS

Després de les acusacions rebudes per manipulació de dades en relació a les víctimes reals de coronavirus, el Ministeri de Justícia ha demanat als 4.000 registres espanyols que envien tota la documentació de defuncions a Sanitat.

Segons El Mundo, les dades reals de defuncions (14.555) podrien duplicar la taxa oficial de morts per Covid-19. Aquest diari ha revelat que el Ministeri de Sanitat va donar ordre de comptabilitzar només les víctimes que hagueren donat positiu. Per això, totes aquelles amb símptomes o sospites però sense una prova no haurien de sumar-se a la xifra oficial.

Ara a més, PP i Vox han acusat el Govern per “ocultar” les dades reals. L’oposició ha demanat a l’Ejecutvo de Sánchez que realitze un nou còmput de víctimes.