Els cinc candidats a president del Govern van participar ahir en un debat a cinc on va quedar patent la dificultat de les formacions d’arribar a pactes de govern després de les pròximes eleccions. Aqueixa és la principal conclusió d’un debat on tots els intervinents van insistir a interpel·lar a Pedro Sánchez sobre els pactes posteriors al 10 de novembre. El líder socialista només va respondre a la resta dels candidats que si no aconsegueixen acords deixen governar a la primera força política.

El debat no va convèncer als espectadors que es van mostrar menys fidels que les anteriors cites prèvies al 28 d’abril, anteriors comicis generals. El debat a cinc organitzat per l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió va ser seguit en 12 cadenes per 8,6 milions d’espectadors amb una quota de pantalla del 52,7%, la qual cosa suposa una audiència inferior als del 28A. El debat a quatre organitzat per Antena 3 i La Sexta el passat 23 d’abril va ser seguit per un total de 9.477.000 milions d’espectadors amb una quota de pantalla del 48,7%, i el celebrat per RTVE un dia abans el van veure 8,8 milions i va tenir un 43% de share.

Respecte als anteriors debats electorals,  aquest va ser menys bast, en el qual les majors picabaralles no s’han donat entre els blocs, sinó entre els qui són potencials aliats entre si. En aquest debat Pedro Sánchez es va mostrar més president en funcions que mai, anunciant compromisos i sense entrar a penes en discussions amb la resta.

Cada candidat amb el seu discurs

El d’ahir va ser un debat amb cadascun dels candidats centrat en el seu propi discurs, sobretot el debutant Santiago Abascal: Sempre que ha tingut oportunitat, el líder de Vox ha apostat per “impugnar” l’Estat autonòmic i eliminar drets als immigrants.

Així, el líder del PP, Pablo Casado, ha interpel·lat a Sánchez en diverses ocasions, demanant-li per exemple que diga si Catalunya és una nació o si pensa pactar “amb Torra, Junqueras i Otegui” per a seguir en La Moncloa.

En la mateixa línia ha llançat la seua pregunta Pablo Iglesias. “Cal ser decent i dir amb qui vol governar cadascun”, ha dit el líder de Podemos, qui ha demanat a Sánchez aclarir si arribarà a una coalició amb el PP. La resposta no li l’ha donada el president en funcions sinó Pablo Casado, que ha negat aqueixa possibilitat.

Mentre l’estratègia del president en funcions ha sigut la d’anar fent anuncis i promeses en cada bloc i trepitjar els menys tolls possibles -excepte quan ha arremès contra PP i Cs per ser la “dreta covarda davant la ultradreta” i pactar amb Vox-, els altres s’han enredat en més d’un encontronazo.

Entre els múltiples objectes que el líder de Cs ha tret en aquest debat ha estat una llista de “cessions” que PP i PSOE han fet al nacionalisme i Pablo Casado li ha retret la seua actitud: “No s’equivoque d’adversari”, li ha dit.

Casado ha cercat en qualsevol cas mostrar-se com l’única alternativa a Sánchez i ha tirat, per exemple, de l’economia per a insistir que les crisis només arriben amb els socialistes i només les resol el PP.

Mentre Sánchez ha insistit a demanar a tots que deixen governar al que guanye i no bloquegen, Pablo Iglesias ha reiterat la seua voluntat de “deixar els retrets arrere” i conformar un govern amb el PSOE després del 10 de novembre.