Un policía local entrega una mascarilla a una mujer en el centro de Valencia. / FOTO: Rober Solsona - Europa Press.
Un policía local entrega una mascarilla a una mujer en la calle el día en el que se reactiva la actividad laboral no esencial en Valencia. - Rober Solsona - Europa Press.

La fi de les mascaretes per la pandèmia està més a prop. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat hui que el Consell de Ministres del 7 de febrer aprovarà la fi de l’obligatorietat d’aquesta en el transport públic. Per tant, la mesura entrarà en vigor el dimecres dia 8. No obstant això, sí que es mantindrà l’obligació de portar-la en els centres sanitaris.

«Tenim una situació epidemiològica molt estable. La proposta que ja ha fet la Ponència d’Alertas s’elevarà al Consell de Ministres», ha declarat Darias després de l’avanç que havia realitzat aquest matí el director del Centre de Coordinació d’Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat (CCAES), Fernando Simón.

L’epidemiòleg havia avançat que les mascaretes anaven a deixar de ser obligatòries en un termini «molt curt» de temps. Encara que aquest no havia matisat quan, sí havia apuntat que seria «la setmana que ve o la següent».

Fins al moment, la ponència d’alertes havia defensat mantenir les màscares en el transport públic fins a concloure la temporada d’infeccions agudes al març. A més, també es volia esperar a veure l’impacte dels contagis a la Xina després d’eliminar les seues restriccions.

No obstant això, en les últimes setmanes el debat ha tornat a la taula. L’estabilitat de la situació a Espanya després d’unes festes nadalenques que no han alterat les xifres de contagis ha obert una possibilitat d’anunciar la retirada de les màscares abans del que es preveu.

SIMÓN: «EL MISSATGE NO ÉS QUE ES VAJA A RETIRAR LA MÀSCARA»

Malgrat la retirada del cubrebocas del transport públic, Simón ha recordat que no és una eliminació total. «El missatge no és que es vaja a retirar la màscara, sinó que ara la població ha de ser molt més responsable», ha matisat.

«Quan tenim símptomes hauríem d’utilitzar-la de manera responsable i si som grups de risc o vulnerables també. Cal entendre que la nostra salut afecta d’alguna forma a la dels altres, sobretot quan hi ha una malaltia infecciosa pel mig», ha conclòs l’expert.