Crida Valencia Fallas 2020
Crida Valencia Fallas 2020

En una situació normal, València estaria a poques setmanes d’arrancar les Falles. L’olor a pólvora recorreria els barris, els llocs de xocolate i bunyols eixirien al carrer i els monuments fallers començarien a prendre forma. No obstant això, per segon any consecutiu la pandèmia del coronavirus ha obligat a ajornar les festes josefinas.

En aquesta ocasió, des de Junta Central Fallera han anunciat que treballen per a celebrar unes Falles virtuals. Així, en els dies grans de març, tots els amants de les festes podran sumar-se a un programa d’activitats online que anirà des de la Crida fins a la Cremà.

Segons ha explicat el president de JCF, Carlos Galiana, els actes de març seran única i exclusivament virtuals per a evitar concentracions. A més, també ha animat als valencians a realitzar altres iniciatives que impliquen accions falleres des de casa.

“Per exemple, que en cada balcó o portal es penge un element com el blusón o el polar per a demostrar que ací viu un faller. És fer-nos notar. És sistematitzar el que va generar la iniciativa popular fa un any, quasi en un vist i no vist, amb ofrenes a casa, falles plantades amb recortables o música des del balcó“, assenyala Galiana.

L’objectiu d’aquestes Falles online és reanimar l’esperit festiu dels valencians. De la mateixa manera, se cerca ajudar la delicada situació que travessen nombroses comissions. La inactivitat fallera ha provocat que més de 10.000 persones s’hagen donat de baixa dels casals.

LA MISSA DE SAN JOSÉ SÍ QUE SERIA PRESENCIAL

Un acte que sí que es podria realitzar de forma presencial és la missa en honor a San José. Aquesta se celebra cada 19 de març al matí, hores abans d’acomiadar les festes. Atès que les celebracions eucarístiques estan permeses, les comissions sí que podrien assistir a aquests actes.

No obstant això, haurien de respectar-se els aforaments fixats per a complir amb les restriccions i garantir la distància de seguretat. Galiana ha assenyalat que serà el dijous quan Junta Central es reunisca amb l’arquebisbat per a analitzar aquesta qüestió.