color

L’empresa valenciana S2 Grup ha advertit que la ciberseguretat és un factor molt important a tenir en compte en les eleccions. En este sentit la companyia ha destacat que els principals riscos són dos: els ciberatacs i les fake news.

D’esta forma, en primer lloc i pel fet que una bona part del procés electoral està suportada per la tecnologia, és necessari aplicar mesures adequades de seguretat als sistemes per a evitar el possible accés de ciberdelincuentes per a accedir als resultats i manipular-los, per exemple.

D’altra banda, les opinions dels ciutadans són essencials a l’hora de votar i actualment una de les formes més comunes d’incidir en elles és a través de les “fake news”. La rapidesa de la propagació de les notícies falses a través d’Internet, principalment en xarxes socials, està sent utilitzada pels ciberdelincuentes per a realitzar atacs més sofisticats i que poden tenir major impacte en època electoral.

“Ja hem vist als EUA o a Catalunya com les notícies falses han contribuït a desestabilitzar o influir en els processos electorals. Poden ser utilitzades per a generar opinions en contra o a favor i, per tant, influir en els resultats. Les fake news s’han convertit en un dels principals reptes de la ciberseguretat en l’actualitat”, ha explicat Miguel A. Juan, soci-director de S2 Grup.

De fet, un 69,5% dels espanyols considera que les notícies falses poden afectar els resultats electorals, segons una enquesta realitzada per la companyia de ciberseguretat a través del seu blog Hijosdigitales.es.

“Hui dia, darrere d’una propagació de notícies falses pot estar orquestrant-se un ciberatac i és important que ens conscienciem d’això perquè en la mesura que compartim aqueixes notícies i les fem cirales, podem estar col·laborant sense saber-ho amb un grup de ciberdelinqüència”, ha afirmat José Rosell, soci-director de S2 Grup.

Per a evitar en la mesura que siga possible, caure en el parany de les fake news, l’equip d’experts de S2 Grup ha donat algunes recomanacions que poden ser d’ajuda per als electors:

  1. Informar-se sempre a través de mitjans legítims dels quals es conega la seua seu, equip editorial, etc. . En Internet poden proliferar mitjans digitals dels quals es desconega la seua autoria i que hagen sigut creats simplement per a desacreditar.
  2. No donar credibilitat a aquells missatges que provenen de fonts desconegudes.
  3. Tenir molta de cura amb la informació compartida en Xarxes Socials si no ve de fonts oficials.
  4. Conscienciar-se sobre la importància de ser conscients de quina informació compartim, d’on prové i si estem segurs que podem donar-li crèdit. D’aquesta forma, s’evitarà contribuir a les campanyes orquestrades per ciberdelincuentes compartint continguts de dubtosa procedència.
  5. No caure en el ganxo de les fake news que és compartir contingut molt impactant simplement pel titular que apareix.

Así son las nuevas bolsas para comprar en Mercadona

Las aficiones del Valencia CF y el Levante UD, unidas por Cruz Roja en un spot