Así rastrean los casos de coronavirus en Valencia para interrumpir la cadena de contagios
Sanitario realizando el test de coronavirus. / FOTO: Javier Etxezarreta EFE).

Perdre el gust i l’olfacte eren dos símptomes que s’havien associat al coronavirus però que no estaven confirmats i provats. Ara, un macroestudi del Consorci Global d’Investigadors Quimiosensoriales ha provat que sí, aquests dos sentits s’alteren si s’ha contret COVID-19.

Segons ha informat EFE, Espanya és un dels 43 països que ha participat en aquest projecte internacional. Per a desenvolupar-ho s’han realitzat 36.500 enquestes entre pacients de coronavirus de diferents parts del món.

Els primers resultats s’han obtingut després de l’anàlisi de 4.039 enquestes. Aquests han determinat que la majoria de pacients van perdre en gran manera la capacitat olfactòria i el gust. Un total de 1.840 persones van notar canvis a l’hora de detectar sabors salats mentre 1.788 contagiats van veure alterats la seua percepció del dolç. D’altra banda, 1.586 van notar canvis en els amargs i 1.511 en els sabors àcids.

Encara que l’Organització Mundial de la Salut incloïa fins ara la pèrdua de l’olfacte i del gust com a símptomes menys freqüents ara això podria canviar. Quan els resultats definitius es confirmen amb anàlisis posteriors, l’OMS inclourà aquesta simptomatologia entre els habituals: tos, febre i cansament.

COM PARTICIPAR EN L’ESTUDI

Aquest estudi continua obert i pot emplenar-se a través de la web oficial. Asseguren que fer-ho només porta de 10 a 15 minuts i pot realitzar-se en espanyol. Els participants responen de manera anònima i són tot qüestions sobre la malaltia.

Després de donar el consentiment per a l’estudi i completar unes dades bàsiques sobre l’edat, país, etc. comença el test. En ell hi ha preguntes sobre les capacitats olfactòries durant la malaltia, canvis en els sabors, etc.

Una vegada es tanquen les enquestes i s’obtinguen els resultats, els investigadors trauran les conclusions finals. Serà a partir de llavors quan l’OMS puga incorporar aquests símptomes als habituals del coronavirus.