estética

El culte al cos que impera en els últims anys ha incrementat l’obertura de centres d’estètica que porten les últimes novetats en tractaments i aparatología, com a làsers de depilació o eliminació de taques o tatuatges, equips sofisticats d’ultrasons, tractaments de punció amb actius, etc. Però poc es diu o res sobre la qualificació dels professionals.

Un exemple dels més comuns que prolifera en els barris de qualsevol ciutat d’Espanya és la depilació amb laser o fotodepilación. Existeixen milers de centres d’estètica i perruqueries on es promociona la depilació laser o tractaments amb aparatología avançada i el personal no disposa de la qualificació professional corresponent.

Un gran part dels centres d’estètica utilitzen personal sense la qualificació adequada per a l’activitat o tractament que desenvolupen i cada vegada existeixen més casos de persones que exerceixen l’activitat sense cap titulació oficial, amb els riscos que això comporta al consumidor.

Quina formació ha de tenir el professional que treballa amb equips electro-estètics no mèdics com a làser de depilació o aparatología de reducció de greix?

Persones amb el títol de Formació Professional Tècnic Superior en Estètica i/o qualificacions professionals a l’empara de reials decrets, directives i tractats europeus reconeguts a Espanya.

Les cremades de depilació làser, un dels majors riscos de l’intrusisme en medicina estètica.

Pot un professional amb el títol de Tècnic Mitjà en Estètica i Bellesa treballar equips electro-estètics?

No, els professionals amb el títol de Formació Professional Tècnic Mitjà en Estètica i Bellesa, estan capacitats per a treballs professionals cosmètics i manuals en el camp de l’estètica, però s’exclouen totes les activitats amb tècniques electroestéticas. Entre elles si es troba la depilació laser, fotodepilación i alguns equips electro-estètics.

Quins riscos físics pot ocasionar al consumidor el fet que una persona li realitze un tractament per al qual no està qualificat?

S’han identificat lesions diverses derivades de la mala praxi i falta de coneixements. En el cas de làser; cremades o hiperpigmentación. En el cas d’equips d’ultrasons focalitzats; cataractes o paralització de nervis facials. En el cas de tractaments amb punció; infeccions o reaccions al·lèrgiques.

Què ocorre si el professional que em realitza el tractament no disposa de la titulació adequada? Estaria el consumidor protegit?

No, a pesar que el centre o el professional puga disposar d’una assegurança de Responsabilitat Civil, l’asseguradora estaria en el seu dret de no cobrir el sinistre. La realització d’una activitat sense la corresponent titulació acadèmica o qualificació professional, és un motiu d’exclusió tipificat. A més de poder emparar-se en la presumpta il·legalitat comesa.

Es recomana al consumidor que abans de realitzar-se un tractament d’estètica sol·licite al professional la titulació que li qualifica per a realitzar aquest tractament.