Las cuevas del centro de Valencia se preparan para convertirse en tiendas artesanales
08/05/2020 Iglesia Santos Juanes en València. VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS) El Ayuntamiento de València ha acordado renunciar al derecho de retracto en la adquisición de las 'covetes' de los Santos Juanes, con el objetivo de que los propietarios particulares agrupados en la Associació Recuperem les Covetes den el impulso de rehabilitación y puesta en uso que se considera óptimo para estos espacios históricos de la ciudad. El objetivo es que se conviertan en comercios de artesanía, culturales o de antigüedades. Así lo ha anunciado el alcalde, Joan Ribó, en una videoconferencia de prensa, acompañado por los vicealcaldes, Sandra Gómez y Sergi Campillo. El consistorio realiza así "una renuncia expresa al derecho de retracto para poder regularizar la situación de 6 propietarios actuales que lo necesitaban para continuar la tramitación del proyecto de rehabilitación", ha explicado el primer edil. "Dado que les covetes no pueden ser destinadas a servicios relacionados con La Lonja, dado que reúnen las condiciones para reubicar personal municipal con carácter permanente, y dado que tampoco sería esta la única solución para preservar los valores patrimoniales, ante la existencia de propietarios interesados en su rehabilitación, el Ayuntamiento ha optado por garantizar un uso adecuado y garantizado de estas construcciones que remiten a nuestra historia y a nuestra identidad", ha añadido. El derecho de retracto es un derecho de adquisición preferente por el que su titular --en este caso el Ayuntamiento de València, por tratarse de unas edificaciones en entorno BIC y afectadas por el Plan Especial de Protección de Ciutat Vella-- tiene la facultad de adquirir un determinado bien o derecho. Es la decisión aconsejada desde el Servicio Municipal de Patrimonio Histórico "en aras a favorecer la rehabilitación de les Covetes, de manera que puedan estar en condiciones disponibles de recuperar la actividad comercial y ayudar a la protección y promoción

(MARÍA HUERTA).- Tancades, agafant pols i amb grafitis de colors a les seues portes. Així es troba hui dia les Covetes de Sant Joan, declarades Bé d’Interès Cultural (BIC) de València. Ara, l’objectiu de la ciutat és llavar-los la cara i reconvertir-les en espais de compra per a reprendre la seua activitat.

Aquestes coves daten del segle XVIII, època en la qual albergaven chatarrerías i comerços d’artesanals. Es tracta de buits instal·lats en la façana barroca de l’Església dels Sants Joans, enfront de la Llotja.

Aquestes edificacions van constituir el punt de trobada de comerciants i compradors, un paper que ara compleix el Mercat Central. En l’actualitat, la majoria d’elles porten tancades des d’abans dels anys 80. De fet l’última de les coves va tancar les seues portes sobre aquests dates . Així ho explica Raúl Escobar, president de la Associació Recuperem les Covetes.

Des d’aquesta iniciativa, constituïda abans de la pandèmia, Raúl lluita perquè aquestes coves siguen rehabilitades. L’objectiu de l’organisme és que les edificacions tornen a albergar activitat comercial com feien en el segle XVIII. Això sí, només podran endinsar-se en elles negocis de disseny i d’artesania.

Las cuevas del centro de Valencia se preparan para convertirse en tiendas artesanales
Les Covetes de Sant Joan es troben en la façana de l’Església dels Sants Joans.

Perquè la petició de l’associació es convertisca en una realitat «fa falta molt treball». No obstant això, assenyala que ja s’han celebrat reunions amb l’Ajuntament per a posar en marxa el projecte de rehabilitació. En aquest sentit, Escobar assenyala una possible data per a la seua volta a la vida: «dins de tres o quatre anys».

Segons explica ell mateix, la rehabilitació de les edificacions no depèn d’ells. En primera instància, s’haurà d’acabar el forat de la plaça del Mercat, on es troben, per a veure a quina altura quedaran. Tot seguit, el propi arquitecte de l’obra, Carlos Campos, desenvoluparà el projecte perquè l’associació puga demanar subvencions «tant públiques com privades», puntualitza Estebe, qui assenyala que tenen en ment recórrer a la Fundació Hortensia Herrero.

Escobar: “No hi ha res a Europa com les Covetes de Sant Joan”

La labor no acabarà ací. En tractar-se d’un espai BIC  també hauran de demanar permís a l’Ajuntament. En tot aquest procés, la iniciativa Recuperem les Covetes té un paper primordial: ser intermediari entre els projectes de la plaça, l’Ajuntament i els propietaris.

Des de l’entitat són conscients del seu gran paper i es mostren més que convençuts amb la seua causa. En paraules dels seus representants, hi ha diverses raons per les quals les coves han de ser rehabilitades. La primera i la més important d’elles és que compta «amb un triple BIC». «Estem parlant de la plaça amb més patrimoni de la Comunitat Valenciana», presumeix Escobar. Així, afig que els covetes compten amb un triple BIC, per la plaça del Mercat, La Llotja i a la Església dels Sants Joans. «També pel BIC de Ciutat Vella i l’entorn del Mercat», afig.

En l’actualitat, tots aquestes edificacions es troben en un procés de remodelació, a excepció d’aquestes coves del centre de València. En aquest sentit, l’organització ressalta que seria important que aquestes també protagonitzen una rehabilitació. «Es poden recuperar i és positiu per a València per al que es puga fer allí»,  explica. Juntament amb aquest argument, el president afig convençut: «No hi ha gens similar a Europa».

Las cuevas del centro de Valencia se preparan para convertirse en tiendas artesanales
Obres de les Covetes de Sant Joan. / Facebook: Joan Ribó

¿A qui pertanyen les Covetes de Sant Joan?

Malgrat la seua importància, molts dels seus propietaris no són conscients de la rellevància històrica de les edificacions. «La realitat és que moltes d’elles han canviat d’amo en els últims cent anys», assenyala Escobar, qui relata que en els seus inicis pertanyien a l’Església encara que entre els segles XVIII i XIX van ser venudes per necessitat de liquiditat.

En l’actualitat, aquestes coves del centre de València són propietat de l’Església dels Sants Joans i de particulars. La idea que dóna suport a l’entitat és que aquests particulars puguen llogar els espais a comerciants una vegada estiguen rehabilitats.

«Hi ha gent que està pensant ja a llogar-ho. Ja et puc dir que hi ha cua«, assegura Escobar. No obstant això, perquè aquests semisoterranis tornen a acollir a artesans i comerciants faran falta subvencions, temps i uns anys de mediació entre Ajuntament i propietaris.