covetes
Covetes de Sant Joan, Valencia.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat la implicació de l’Ajuntament en la recuperació dels Covetes de Sant Joan, i el seu suport als propietaris, que s’han constituït en associació per a treballar per la restauració d’aquests espais històrics singulars i la seua posada en ús. Ribó ha rebut aquest matí a l’Ajuntament a una representació de l’agrupació, i al seu president, Raúl Escobar.

L’alcalde ha mostrat el seu suport total a la iniciativa Recuperem els Covetes, i ha explicat que l’Ajuntament coordinarà reunions de treball amb els diversos actors implicats «per a tractar de donar suport a esta iniciativa i veure com ordenar-la en el projecte de reforma de la plaça». Cal tenir en compte que es tracta d’espais BIC (declarats Bé d’Interès Cultural), localitzades en un entorn també BIC (la plaça del Mercat, La Llotja i a l’Església dels Sants Joans). L’Ajuntament preveu remodelar la plaça, amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura i, de manera paral·lela, la Fundació Hortensia Herrero ha anunciat la rehabilitació del temple barroc.

AIXÍ SÓN ELS COVETES DE SANT JOAN

Els covetes són edificacions que daten de principis del segle XVIII. Són semisoterranis de poca superfície que albergaven chatarrerías i comerços de vell. Joan Ribó ha assenyalat la seua satisfacció per esta iniciativa particular «de tornar a posar en marxa una mica de gran valor històric i també simbòlic», i ha recordat que actualment «estem en un procés de reforma de les grans places de València».

El projecte de l’associació Recuperem els Covetes és rehabilitar aquests espais i posar-los en funcionament segons els usos que recomana el Pla de Protecció de Ciutat Vella i la Llei de Patrimoni. Fonamentalment seran usos artesans, i per a això s’està en contacte amb diverses associacions de recuperació de patrimoni i d’oficis.

Els covetes van ser concebudes a l’origen com a espais amb finalitats comercials amb benefici per a la parròquia dels Sants Joans, i encara que principalment van funcionar com chatarrerías i botigues de vell, també van albergar transaccions comercials i artístiques, entre altres. A mitjan segle XVIII, van passar a mans privades, i en l’actualitat, alguna continua en propietat de l’església, bona part d’elles pertanyen a entitats bancàries, i unes altres són de domini particular.